IMOB

Samen Veilig Mobiel trekt naar het Autosalon    17 jan 2017

Samen Veilig Mobiel trekt naar het Autosalon
17 jan 2017

Parkeerassistentie, dodehoekdetectie, vermoeidheidssignalering en adaptieve koplampen. Autotechnologieën zijn bij uitstek geschikt om het autorijden voor oudere bestuurders te vergemakkelijken en hen dus voldoende zelfvertrouwen te geven om toch te blijven rijden. En dat kan het verschil betekenen tussen een actief sociaal leven en isolement. Samen Veilig Mobiel trekt samen met een groep ouderen naar het Autosalon in Brussel ... op zoek naar seniorvriendelijke auto's.

In 2030 zal meer dan 25% van de autobestuurders in België 65 jaar of ouder zijn. Oudere bestuurders zijn hiermee de snelst groeiende groep weggebruikers. De meesten hebben al heel lang een rijbewijs en beschikken over een grote schat aan rijervaring. Ook begaan senioren weinig verkeersovertredingen. Ze zijn over het algemeen veilige autobestuurders. Toch zien we dat er veel oudere autobestuurders gewond raken of overlijden als gevolg van verkeersongevallen, zeker in vergelijking met andere leeftijdsgroepen.

Hoewel er vele vooroordelen over ouderen en technologie bestaan, ervaren we binnen Samen Veilig Mobiel dat ouderen zeker niet afkerig zijn van technologische functionaliteiten in de auto! Een grote groep van de oudere autobestuurders schaft nog een nieuwe auto aan, en is nieuwsgierig naar technologische functionaliteiten die de rijtaak vergemakkelijken. Het is echter niet gemakkelijk om een keuze te maken uit het grote aanbod vandaag de dag, noch om goede hulp te vinden in het leren omgaan met functionaliteiten van de auto.

Samen Veilig Mobiel trekt dan ook vandaag met een groep senioren naar het Autosalon, op zoek naar seniorvriendelijke auto’s. Voor de aanwezige senioren is een infosessie voorzien over technologische functionaliteiten in het voertuig die specifiek voor de 65+ bestuurder een meerwaarde kan bieden. Daarna is er een bezoek aan de diverse merken en bekijken we samen welke modellen, eigenschappen en technologische functionaliteiten senioren kunnen bekoren.

Brochure 'Aanschaf van seniorvriendelijke auto'

Ter gelegenheid van dit bezoek lanceerde Samen Veilig Mobiel een wegwijzer ‘Aanschaf van een seniorvriendelijke auto’. Deze brochure kan door senioren en andere geïnteresseerden worden geraadpleegd wanneer ze een nieuw voertuig wensen aan te aanschaffen. U vindt de wegwijzer op de website van Samen Veilig Mobiel.

Samen Veilig Mobiel

Samen Veilig Mobiel is een multidisciplinair centrum voor evaluatie, advies en training van de rijvaardigheid van senioren. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van het Jessa Ziekenhuis en het Instituut voor Mobiliteit van de Universiteit Hasselt. Senioren, mantelzorgers en medische professionals kunnen bij Samen Veilig Mobiel terecht wanneer ze zich zorgen maken over de rijveiligheid van zichzelf of een naaste. Het team van Samen Veilig Mobiel streeft naar het zolang mogelijk behouden van zelfstandige mobiliteit bij senioren. Hierbij gaat aandacht naar de bestuurder zelf, alsook naar zijn voertuig door het adviseren van technologie die de rijtaak gemakkelijker kan maken. Als rijveiligheid niet kan gegarandeerd worden, geven we advies over alternatieve vervoerswijzen.

Meer info: http://www.samenveiligmobiel.be/