Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

Verkeer doodsoorzaak nummer 1 bij 20- tot 24-jarigen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Verkeer doodsoorzaak nummer 1 bij 20- tot 24-jarigen    23 feb 2016

Verkeer doodsoorzaak nummer 1 bij 20- tot 24-jarigen
23 feb 2016

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Stijn DANIELS

32-11-269156

stijn.daniels@uhasselt.be


Bij jongeren tussen 20 en 24 jaar blijft het verkeer doodsoorzaak nummer 1. Dat blijkt uit een analyse van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Een op de drie jongeren die in die leeftijdscategorie sterft, sterft in het verkeer. Maar hoe komt dat? TV Limburg vroeg het aan Stijn Daniels, verkeersdeskundige van het Instituut voor Mobiliteit.

"Jongeren hebben hun rijbewijs juist behaald, rijden niet vaak en hebben nog niet vaak gereden. Hierdoor zijn ze minder vertrouwd met bepaalde omstandigheden", legt hij uit. Hij voegt daaraan toe dat jongeren vaker op de baan zijn, wanneer het gevaarlijker is: "In het weekend of 's avonds. Daardoor lopen ze een groter risico."

Het probleem met jongeren in het verkeer zal altijd blijven bestaan. Al kunnen de cijfers volgens verkeersdocent Stijn Daniels wel verbeteren, als er in België verder aan de rijopleiding gewerkt wordt. "Rijbegeleiders moeten jongeren vaardigheden aanleren die met het echte verkeer, het moeilijke beoordelen van kruispunten en het uitvoeren van bepaalde handelingen te maken hebben."

Dat een slechte infrastructuur een hoog aantal ongevallen kan veroorzaken, ontkent Stijn Daniëls niet. “Maar het verklaart niet waarom jongeren vaker dan anderen in ongevallen betrokken zijn.” Hij benadrukt ten slotte dat jongeren voldoende tijd moeten nemen om het autorijden onder te knie te krijgen.

Bekijk hier het volledige interview met verkeersdocent Stijn Daniels.