Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

"Omani's zijn geboren met de auto in de maag"    19 jul 2017

19 jul 2017

CONTACTPERSOON

Prof. dr. ir. Ansar YASAR

32-11-269138

ansar.yasar@uhasselt.be


Oman is een van die golfstaten rijk aan olie, maar wel één die kampt met enorme mobiliteitsproblemen. Prof. dr. ir. Ansar Yasar (Instituut voor Mobiliteit) bouwde er de afgelopen jaren een aardig netwerk op voor onderzoek - een netwerk dat én Oman en UHasselt een win oplevert.

Elk jaar sterven er in Oman in het verkeer 30.4 mensen op 100.000. Bijna vier keer zo veel als in België. Daarmee prijkt de golfstaat op de tiende plaats van meest verkeersonveilige landen ter wereld. Geen wonder dat de lokale overheid naar oplossingen zoekt. "Met een Road Safety-programma dat lokale politieagenten train in verkeersveiligheid, wilde de Research Council er het tij keren. Toen ze dat programma twee jaar geleden probeerden uit te tekenen, kwamen wij voor het eerst met hen in contact", aldus prof. dr. ir. Ansar Yasar. 

De bedoeling was om een Belgisch-Omaans masterprogramma op te zetten op maat van lokale politieagenten. "Met de kennis en expertise die zij in dat programma opdeden, konden zij, nadien in eigen land, weer nieuwe mensen opleiden. Hoewel dat project helemaal op punt stond en goedgekeurd werd, gooide de oliecrisis roet in het eten. De middelen werden bevroren en het programma staat voorlopig on hold."

Win-win

Toch bleef professor Yasar vooral kansen zien. "Er zijn in Oman nog zó veel lokale mobiliteitsuitdagingen waarvoor wij mee oplossingen kunnen bedenken. Daar kan onze kennis het verschil maken", aldus prof. dr. ir. Ansar Yasar. Omani's hebben bijvoorbeeld geen baksteen, maar een auto in hun maag. "Auto's zijn hét statussymbool bij uitstek. Iedereen droomt als kind al van het mooiste exemplaar. Waarom zouden ze het openbaar vervoer gebruiken als ze hun eigen wagen kunnen gebruiken? Rond dat topic is er heel wat sensibilisering nodig."

"Bovendien is er nood aan data en geavanceerde transportmodellen om het verplaatsingsgedrag van de bevolking in kaart te brengen. En uit de data die we ter plaatse vergaren leren wij op onze beurt veel. Die nieuwe inzichten gebruiken we om onze eigen transportmodellen continu verder te finetunen."

En niet te vergeten: in Oman is er nog geld voor onderzoek en innovatie. "Toponderzoek veronderstelt nu eenmaal ook topfinanciering. En je kan pas ambitieuze projecten realiseren met een grote maatschappelijke en economische impact, als daar ook financiële middelen tegenoverstaan." Met de middelen die Oman straks in het onderzoek van IMOB investeren, zal het instituut haar onderzoeksbasis verankeren, verbreden en verdiepen.

Artikel UHasselt Magazine

Lees het volledige artikel in het UHasselt Magazine (editie: juli 2017 - pagina 20/21).