IMOB

Prof. Tom Brijs stelt vragen bij 'snel rijbewijs' van Brussel    28 aug 2017

Prof. Tom Brijs stelt vragen bij 'snel rijbewijs' van Brussel
28 aug 2017

Wie zijn rijopleiding in Brussel volgt, zal vanaf volgend jaar het praktisch rijexamen al kunnen afleggen na dertig uur rijschool. "Zonder een verplichte stageperiode. Voor de verkeersveiligheid kan ik dat niet toejuichen", reageert prof. dr. Tom Brijs (IMOB, UHasselt) in De Standaard.

De Brusselse regering heeft het licht definitief op groen gezet voor een grondige hervorming van de rijopleiding. Vlaanderen heeft de hervorming in juli al goedgekeurd. Zowel in Vlaanderen als in Brussel komt er opnieuw een theoretisch rijexamen met 'grote' en 'kleine' fouten, en een test waarin je de risico's op de weg moet inschatten.

Maar er zijn ook verschillen. Zo moet elke Brusselaar een ­EHBO-cursus volgen en een logboek met het aantal gereden kilometer bijhouden. Nieuw is ook het 'snelle' rijbewijs: na dertig uur rijles mag je meteen examen doen. Dat is opvallend, want vandaag moet iedereen verplicht minstens een 'stageperiode' van drie maanden doorlopen. Het doel van die stage? Ervaring opdoen.

'Rijbewijsshoppen'

"Voor de verkeersveiligheid kan ik de invoering van het 'snelle' rijbewijs niet toejuichen", aldus verkeersdeskundige Tom Brijs in De Standaard. "De opleiding via de rijschool is wel goed, maar de ervaring die je opdoet in die dertig uur, kan nooit hetzelfde zijn als wanneer je negen maanden oefent."

Brijs vreest voor 'rijbewijsshoppen', waarbij Vlamingen naar Brussel trekken om er 'snel' hun rijbewijs te halen. Een rijbewijs uit een van de drie gewesten is immers geldig voor het hele grondgebied. "Als het shoppinggedrag in de hand werkt, zou dat inderdaad niet gezond zijn. Want het is echt belangrijk om zo lang mogelijk gevarieerd te oefenen. We willen af van het idee dat mensen 'snel' een rijbewijs kunnen halen.'

Artikel De Standaard

Lees het volledige artikel op De Standaard online.