IMOB

IMOB

Alumni en andere mobiliteitsexperten praten over loopbaanmogelijkheden en het nut van drones tijdens netwerk event    8 mrt 2018

8 mrt 2018

CONTACTPERSOON

Mevrouw Jolanda VAN GOOL

jolanda.vangool@uhasselt.be

Gisterenavond (woensdag 7 maart 2018) vond op campus Diepenbeek opnieuw een netwerk event plaats voor bachelor en master studenten mobiliteitswetenschappen, en alumni. De organisatie was in handen van studentenvereniging COMMEATUS, alumnivereniging MOBILUMNI en het Instituut voor Mobiliteit. Dit jaar werd er speciale aandacht gewijd aan het gebruik van drones bij verkeersonderzoek. Een thema dat met veel enthousiasme werd onthaald door de 75 aanwezigen.

Alumni aan het woord
Om de relatie tussen de huidige studenten mobiliteitswetenschappen en de alumni te versterken en om de studenten een idee te geven van de job opportuniteiten als mobiliteitsexpert, werd de avond ingeleid door presentaties van vier alumni.  Pieter-Jan Lateur, Tobias Vyncke, Jolina Vermeulen en Dennis Jongen vertelden elk over hun carrièreverloop sinds ze afstudeerden. Dat mobiliteitswetenschappers een heel gamma aan loopbaanmogelijkheden hebben, is bekend en dat toonden ook onze alumnisprekers aan.

Zo is Pieter-Jan Lateur, sinds hij in 2011 afstudeerde, aan de slag bij NMBS/SNCB. Hij werkte er eerst als strategisch planner voor lange termijn planning en is nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de treindiensten.

Jolina Vermeulen is dan weer tewerkgesteld bij adviesbureau Traject, waar ze eerder ook al als jobstudent werkte. Zij heeft een heel gevarieerd takenpakket en elke dag is anders. Ze is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de mobiliteitsscans, maar geeft ook regelmatig workshops rond (onder andere) verkeersveiligheid.

Net over de grens in Nederlands Limburg werkt alumnus Dennis Jongen voor de provincie. Als beleidsmedewerker Mobiliteit en Openbaar Vervoer werkt hij voornamelijk rond openbaar vervoer gerelateerde mobiliteitsvraagstukken op beleidsniveau.

Als laatste kwam Tobias Vyncke aan het woord. Nadat hij in 2011 zijn diploma haalde, werkte hij eerst als adviseur voor Parkeerbedrijf Antwerpen met de focus op fietsen en later als stafmedewerker mobiliteit voor N-VA. Inmiddels is hij aan de slag als projectleider mobiliteit bij de stad Mechelen.

Het nut van drones
Na de presentaties van de alumni, werd een netwerkreceptie gehouden met een demonstratie van een drone. Het gebruik van drones is tegenwoordig immers ‘hot’ in onze samenleving. Recreatief of professioneel, ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder ook voor verkeersonderzoek. Over het thema ‘verkeersonderzoek vanuit de lucht” kwamen daarom ook enkele toonaangevende gastsprekers het evenement opluisteren. Marc Bellinkx is hoofdinspecteur en diensthoofd Research & Development van politiezone CARMA. Tim Adema is hoofd kenniscluster Verkeer & Vervoer van Roelofs. Zij schetsten elk een eigen beeld van hoe drones kunnen bijdragen op vlak van mobiliteit.