Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Fysieke activiteit in verontreinigde lucht heeft effect op bloedsomloop en ademhalingsstelsel    13 sep 2018

Fysieke activiteit in verontreinigde lucht heeft effect op bloedsomloop en ademhalingsstelsel
13 sep 2018

EXTERNE CONTACTPERSOON

Michelle Laeremans ()

laeremansmichelle@gmail.com

Dr. Michelle Laeremans verdedigde met succes haar doctoraatsstudie over de effecten die fysieke activiteiten in verontreinigde lucht hebben op cardiorespiratorische systemen in Europa. Samen met het Instituut voor Mobiliteit (IMOB), VITO en CMK, ontdekte ze dat onze bloedsomloop en ons ademhalingsstelsel onmiddellijk reageren op de combinatie van fysieke activiteit en luchtvervuiling.

Mensen moeten actiever zijn. Dat is algemeen geweten. Actief zijn in een stedelijke omgeving kan echter zorgen voor een grotere blootstelling aan luchtvervuiling wat nadelig kan zijn voor onze gezondheid. Om de publieke gezondheid te verbeteren, moeten we dus eerst weten wat het effect is van fysieke activiteit in een omgeving met verontreinigde lucht op ons lichaam.

Dr. Laeremans en haar team organiseerde een wetenschappelijke datacollectie campagne waarbij meer dan 100 deelnemers uit Antwerpen, Barcelona en Londen informatie verzamelden over hun niveau van fysieke activiteit en blootstelling aan luchtvervuiling. Michelle Laeremans organiseerde bovendien gezondheidsevaluatiesessies waar verschillende vroege, fysiologische markers werden gedetecteerd. Daarna zocht ze naar associaties tussen deze markers, fysieke activiteit en luchtvervuiling.

De resultaten van deze studie tonen aan dat onze bloedsomloop en ons ademhalingsstelsel onmiddellijk reageren op de combinatie van fysieke activiteit en luchtvervuiling. Daarom is het belangrijk om te begrijpen in welke mate deze effecten een impact hebben op onze gezondheid op lange termijn. Het is ook belangrijk om speciale aandacht te geven aan de gezondheid van onze luchtwegen, aangezien de studie ook aantoonde dat de longen beter functioneren bij een fysieke activiteit in een omgeving waarbij de luchtvervuiling laag is, maar dat dit positieve effect daalt wanneer de mate van luchtvervuiling stijgt. Dr. Laeremans concludeert hierbij dat verder onderzoek nodig is om deze effecten verder te karakteriseren.