IMOB

IMOB overhandigt elektrische fiets aan winnaar iSCAPE-studie    25 jan 2018

IMOB overhandigt elektrische fiets aan winnaar iSCAPE-studie
25 jan 2018

Het Instituut voor Mobiliteit (IMOB, UHasselt) verlootte in het kader van het Europese project iSCAPE een elektrische fiets onder de Hasselaren die gedurende drie weken enthousiast hun verplaatsingen met hun smartphone registreerden. De fiets werd deze week overhandigd aan de gelukkige winnaar: Ellen De Vos.

Op 6 september 2016 werd officieel het startsein gegeven voor het Europees onderzoeksproject iSCAPE. iSCAPE streeft ernaar de luchtkwaliteit in Europese steden te verbeteren en de ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen.

Om dat doel te realiseren, schakelen de projectpartners de hulp van burgers in. Aan de burgers wordt gevraagd om met elke verplaatsing (bv. bakker) met hun smartphone te registreren en dit gedurende drie weken vol te houden. De deelnemers krijgen tussentijds feedback op hun verplaatsingsgedrag. Het doel van deze individuele coaching: burgers stimuleren om zich duurzamer te verplaatsen.

“De adviezen hoe de individuele deelnemer zich duurzamer kan verplaatsen, gaan hoofdzakelijk over flexibele activiteiten en/of verplaatsingen zoals korteafstandsverplaatsingen en niet-verplichte buitenactiviteiten”, aldus projectcoördinator dr. Davy Janssens (IMOB, UHasselt). “We beklemtonen bovendien de voordelen die de deelnemer van die gedragsverandering zal ervaren (bv. verminderde blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen of een betere fysieke activiteit) en vergeleken de individuele prestaties met die van de andere deelnemers.”

Steun van stad Hasselt
De studie werd onlangs uitgevoerd in Hasselt, mede dankzij de steun van de stad Hasselt. “Het beheersen van het verkeer en de luchtkwaliteit horen tot de voornaamste uitdagingen voor een groeiende stad als Hasselt. Het zijn immers zaken die een enorme impact hebben op onze woonkwaliteit. Binnen dit iSCAPE-project worden deze twee dingen samen onderzocht, en dat is dan ook een goede zaak. Het biedt ons als stad mogelijkheden om ons beleid baseren op de resultaten van het onderzoek. Zo doet het me bijvoorbeeld plezier om vast te stellen dat er wel degelijk ruimte is voor veranderingen in het verplaatsingsgedrag van de mensen. Dit is iets waar we als stad ook op zullen blijven inzetten”, aldus schepen van mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a).

Winnaar elektrische fiets
De studie liep van 26 juni 2017 tot en met 11 augustus 2017. De Hasselaren die aan de volledig studie deelnamen, maakten kans op een elektrische fiets. Intussen heeft een onschuldige hand een winnaar gekozen: Ellen De Vos!

Bedankt aan alle deelnemers voor hun medewerking!

Meer informatie

Het project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder grant agreement nr. 689954.

www.iscapeproject.eu
iscape@uhasselt.be