IMOB

IMOB

Route2School ontwikkelt educatief luik om verkeersinzichten van kinderen te verbeteren    16 apr 2018

16 apr 2018

Er worden al veel initiatieven genomen om de verkeersveiligheid voor jongeren te verbeteren, maar verkeersveiligheid begint vooral eerst bij het eigen gedrag. Om het juiste gedrag te vertonen, moet een kind natuurlijk over de juiste kennis beschikken. Daarom heeft Route2School een nieuw, educatief luik ontwikkeld: Route2School Educatie. Vandaag start in Mol het pilootproject.

Route2School Educatie is een online leerplatform waar kinderen op een leuke manier hun verkeersinzichten kunnen verbeteren. Hierdoor leren ze beter omgaan met moeilijke verkeerssituaties. Het leerplatform bestaat uit verschillende modules. Deze modules bevatten telkens vragenrondes met een stijgende moeilijkheidsgraad. Het niveau is afgestemd op leerlingen van de 2de en 3de graad basisonderwijs en 1ste graad secundair onderwijs. Zij spelen individueel het spel, maar de leerkracht kan hen feedback geven. Leerkrachten zien namelijk zowel de individuele resultaten per leerling, als een klasgemiddelde. Natuurlijk wordt er ook ondersteunend materiaal voorzien zodat de leerkrachten op klasniveau een nabespreking kunnen organiseren. Dit materiaal is kant en klaar lesmateriaal dat gebruikt kan worden om de opgelegde doelstellingen rond mobiliteit en verkeer te realiseren. Een win-win situatie dus!

Route2School wil de leerlingen natuurlijk motiveren om deel te nemen. Daarom worden ze ook beloond voor hun inzet. Naargelang hun score krijgen de leerlingen witte, bronzen, zilveren of gouden badges. Dit niet alleen online, maar ook in stickervorm.

Uniek
R2S Educatie is uniek! Leerlingen leren niet alleen bij over algemene verkeerssituaties in Vlaanderen, maar kunnen specifiek aan de slag gaan met herkenbare situaties uit hun eigen omgeving. Dit is mogelijk omdat de educatiemodule verder bouwt op het basisproject Route2School. Via R2S kunnen gemeenten namelijk beeldmateriaal verzamelen van knelpunten uit de eigen omgeving. Doet de gemeente in kwestie (nog) niet mee aan het Route2School project? Dan wordt enkel ondersteunend beeldmateriaal uit Vlaanderen gebruikt.

Pilootproject
Vandaag starten de eerste scholen in de Antwerpse gemeente Mol met het pilootproject van Route2School Educatie. Concreet zullen zo’n 130 leerlingen het online leerplatform uittesten.

Geïnteresseerde scholen kunnen voor meer informatie terecht op de website van Route2School.