Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Zomer- en wintertijd: wat is het effect op verkeersveiligheid?    24 sep 2018

Zomer- en wintertijd: wat is het effect op verkeersveiligheid?
24 sep 2018

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Tom BRIJS

32-11-269155

tom.brijs@uhasselt.be


De eventuele afschaffing van de winter- en zomertijd brengt heel wat vragen met zich mee. Moeten we overschakelen naar een permanent zomeruur of toch maar gaan voor het winteruur? En wat is het effect op onze biologische klok? Enkele wetenschappers analyseerden deze vraagstukken in de Morgen. Zo ook prof. Tom Brijs. Hij bespreekt het verband tussen zomer- en wintertijd, slaaptekort en verkeersveiligheid.

Louter op basis van de ongevallencijfers kan Tom Brijs, professor mobiliteitswetenschappen aan de UHasselt, niet zeggen hoe vaak en in welke mate vermoeidheid door slaaptekort een rol speelt. "Niemand zal na een ongeval verklaren dat hij vermoeid was. Toch vermoeden we dat vermoeidheid bij een vijfde van de ongevallen in het spel is - dat leiden we af uit het aantal run off the road-ongevallen, waarbij er geen remsporen zijn, en de ongevallen waarbij automobilisten inrijden op de staart van een file."

Experimenten met de rijsimulator leerden Brijs in juni nog dat mensen na een korte nacht trager rijden en meer gaan slingeren op de weg. Ze zijn ook minder koersvast en gebruiken minder hun achteruitkijkspiegels.

Het recentste onderzoek van de invloed van de zomertijd op de verkeersveiligheid dateert van februari dit jaar en komt uit Nieuw-Zeeland, waar bleek dat op de eerste dag na het ingaan van de zomertijd er 16 procent meer ongevallen gebeuren, en op de tweede dag 12 procent meer.

"Maar de zomertijd is zeven maanden van kracht", merkt Brijs op. "Je zou ook kunnen argumenteren dat er in de zomer net minder ongevallen zijn omdat het 's avonds langer licht blijft en dat de ongevallen in de eerste dagen na de start van de zomertijd daardoor gecompenseerd worden. Overtuigend statistisch bewijsmateriaal om te staven dat het aantal ongevallen in de zomertijd hoger ligt, is er niet."

 _____________________________________________________________________________________

Lees het volledige artikel in De Morgen van zaterdag 22 september of online.