Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Doctoraatsverdediging Veerle Ross

Doctoraatsverdediging Veerle Ross
PRAKTISCH

26 mei 2016


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H5

Op donderdag 26 mei 2016 verdedigt Veerle Ross haar doctoraat ‘Unraveling underlying cognitive control mechanisms of risky driving in young novice drivers’. In de voorbije vier jaar bestudeerde de doctoraatsstudente de onderliggende mechanismen van het rijgedrag van jonge beginnende bestuurders met en zonder autisme spectrum stoornis (ASS).

Graag even uw komst naar de verdediging en/of receptie vóór 17 mei 2016 bevestigen aan veerle.ross@uhasselt.be.

Abstract

Ondanks verschillende effectieve maatregelen (bv. getrapte rijopleiding met beperkingen) hebben jonge en beginnende bestuurders wereldwijd een sterk verhoogde kans op ongevallen. In haar doctoraat neemt Veerle Ross jonge en beginnende bestuurders onder de loep. Ze onderzoekt of ze meer last hebben van afleiding en/of ze meer risicovol rijgedrag vertonen. Ze schenkt daarbij ook aandacht aan een specifieke groep van jonge en beginnende bestuurders, nl. die met een autisme spectrum stoornis (ASS).

Ze stelde vast dat de rijprestatie bij iedereen verslechterde, zodra men afgeleid werd. “Ook jongeren met meer cognitieve capaciteit die in feite minder negatieve effecten ondervonden bij afleiding, reden slechter. Daarom is het aangeraden om elke vorm van afleiding achter het stuur te vermijden, dus ook niet handsfree bellen”, concludeert doctoraatsstudente Veerle Ross. Ze onderzocht ook de relatie tussen cognitie en risicovol rijgedrag.

In het tweede deel van haar proefschrift richtte ze haar onderzoek op jongeren met een autisme spectrum stoornis. Uit een bevraging van rij-instructeurs bleek dat jonge en beginnende bestuurders met ASS wel degelijk problemen kunnen ondervinden tijdens het leren rijden. “Desalniettemin moet de relatie tussen rijden en ASS niet altijd negatief zijn, bijvoorbeeld in het geval van perfectionisme”, aldus Veerle Ross. Kan rijsimulatie een nuttig middel zijn om stapsgewijs te leren rijden? Dat en meer vragen zal de doctoraatsstudente beantwoorden tijdens haar verdediging op donderdag 26 mei 2016.

Meer informatie

Doctoranda Veerle Ross 
Promotor Prof. dr. Tom Brijs
Copromotoren Prof. dr. Ellen Jongen
Prof. dr. Geert Wets
Datum 26 mei 2016 om 15.00 uur
Locatie UHasselt (campus Diepenbeek)
Agoralaan Gebouw D
Auditorium H5
3590 Diepenbeek