IMOB

Actueel

Lezing ‘Effecten van verandering in landgebruik op de transportvraag in snelgroeiende steden in Tanzania’

26 feb 2019 14.00 uur - 16.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal H2

CONTACTPERSOON

prof. dr. An NEVEN

32-11-269130

an.neven@uhasselt.be

Dr Wilfred Kazaura, lector aan het Department of Urban and Regional Planning van de Ardhi University in Dar es Salaam (Tanzania) zal een gastlezing geven op dinsdag 26 februari van 14.00 uur tot 16.00 uur in H2. Deze gastlezing heeft als onderwerp ‘De effecten van verandering in landgebruik op de transportvraag in snelgroeiende steden in Tanzania’. Deze lezing maakt deel uit van het vak 'Study visit & international topics' in de Master Mobiliteitswetenschappen, maar andere geïnteresseerde studenten en/of collega’s van andere faculteiten zijn ook welkom!

Steden in Tanzania ervaren een steeds hoger tempo van verstedelijking en snelle groei. Ze worden geconfronteerd met zowel formele als informele veranderingen. Percelen worden onderverdeeld, lege gebieden worden ingenomen en gebouwen worden op formele en informele manieren uitgebreid en gemoderniseerd. Formele veranderingen worden ondersteund door wet- en regelgeving op het gebied van planning, maar informele veranderingen worden niet begeleid; deze veranderingen gebeuren door het innemen van open ruimtes en gereserveerde gebieden, de onderverdeling van percelen en uitbreidingen van gebouwen. Veranderingen in landgebruik worden vooral veroorzaakt door een snelle toename van de bevolking, een tekort aan huizen en de concentratie van zowel mensen als ontwikkelingsactiviteiten in geplande stadsgebieden.

Veranderingen in het landgebruik hebben geleid tot de hogere verplaatsingsbehoefte in de steden, die de geplande en voorspelde reizen overstijgt. Het tempo van de reisvraag is ongeveer vier keer zo hoog als de geplande en voorspelde transportvraag. Landgebruik dat voorbestemd is voor woningen wordt omgezet in commercieel en residentieel gebruik, voor instellingen en werkplaatsen; en in de meeste gevallen werden de veranderde gebouwen geconverteerd van gelijkvloers naar meerdere verdiepingen en werd het aantal functies vermenigvuldigd waardoor zakelijke interacties meer verkeer teweeg brachten. De reisbehoeften van de veranderde commerciële gebouwen met meerdere verdiepingen werden bepaald door het aantal verdiepingen van deze gebouwen vermenigvuldigd met de geschatte transportcoëfficiënten. De resultaten toonden de effecten van deze veranderingen in landgebruik op de geplande reisvraag met verkeersopstoppingen in de steden in Tanzania tot gevolg.