Waarom industriële wetenschappen studeren aan UHasselt en KU Leuven? - UHasselt

Waarom industriële wetenschappen studeren aan UHasselt en KU Leuven?

1. Je krijgt een brede basisopleiding

Industrieel ingenieurs staan bekend voor hun probleemoplossend vermogen. Dankzij je technisch wetenschappelijk, praktijkgericht en logisch denken leer je problemen in kaart brengen, analyseren en naar optimale oplossingen zoeken. Bij het vinden van de juiste oplossing, komen naast je eigen specialisatie ook andere disciplines om de hoek kijken. Daarom zorgen wij er voor dat je voldoende bagage verwerft om mee te kunnen praten met de experts van andere disciplines. Concreet bieden we de juiste mix aan van wetenschappelijke vakken en ingenieursdisciplines.

‘Het gaat zo ontzettend breed. En dat is tof want dan kan je echt kijken 'waar ben ik vooral in geïnteresseerd?''

2. Je wordt specialist in je eigen domein

Door de opbouw van de bacheloropleiding ontdek je geleidelijk je eigen interesses. De eerste 90 studiepunten zijn gemeenschappelijk. In de loop van je tweede bachelorjaar kies jij je afstudeerrichting, met in het derde bachelorjaar eventueel nog een extra focus. Hierna kan je rechtstreeks instromen in de masteropleiding die aansluit bij de afstudeerrichting uit de bachelor. Dankzij de samenwerking tussen UHasselt en KU Leuven heb je keuze uit 5 afstudeerrichtingen in de bachelor en 6 masteropleidingen.

‘We krijgen echt wel veel informatie over de verschillende afstudeerrichtingen, maar toch vond ik het moeilijk om te kiezen. Gelukkig moesten we de keuze pas maken in de loop van het 2e jaar.’

3. Je leert via reallifesituaties

Tijdens je opleiding ontwikkel je een brede wetenschappelijke achtergrond, maar je bent toch vooral gericht op het zoeken van oplossingen voor reallifeproblemen. Je behandelt reële en waarheidsgetrouwe situaties in de theorie en oefeningen, en je doet industriële vaardigheden op in de labo’s. Uiteraard werk je projecten uit, individueel of in groep,
met toepassingen in het praktisch onderzoek en/of cases gelinkt aan de beroepspraktijk. Verder zorgen wij dat jij tijdens je studies in contact komt met het werkveld. Wij organiseren gastcolleges, bedrijfsbezoeken en werken samen met bedrijven i.k.v bachelor- en masterproeven. Je komt ook in contact met de ingenieurswereld buiten Vlaanderen door internationale meetings of beurzen, en een eventuele buitenlandse stage, masterproef en/of studieperiode.

‘Het voordeel is dat we veel praktijkervaring opdoen. Soms is iets zo abstract als je de theorie ervan bekijkt maar als je dat dan in de praktijk kunt zien, dan wordt het zoveel duidelijker’ 

4. Je communiceert vlot over onderzoek en praktijk

Omdat je in het professionele leven (bijna) altijd in groep samenwerkt, leer je niet alleen efficiënt samenwerken, zelf verantwoordelijkheid opnemen en leiding geven, maar ook vlot en duidelijk communiceren. Dankzij deze ‘lifelong employability skills’ vind je na je studies vlot je plek op de arbeidsmarkt en kan je mee evolueren met de veranderende wereld. 

Je ervaring met toegepast onderzoek is hierbij onmisbaar. De onderzoeksgroepen van de faculteiten industriële  ingenieurswetenschappen van UHasselt en KU Leuven bouwen mee aan de brug tussen het fundamenteel onderzoek en de realisatie van onderzoeksresultaten in de praktijk, en jij kan hierin meedraaien om je eigen onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. Onze professoren brengen je in contact met onderzoek in een internationale context.