Internationale Ervaring - UHasselt

Internationale Ervaring

Zin om je grenzen te verleggen? Tijdens je opleiding heb je een waaier aan internationale mogelijkheden voor studie, stage en masterproefonderzoek, van dichtbij in Wallonië tot veraf in een ontwikkelingsland. Een verblijf in het buitenland verlengt je studieduur niet. Het levert je ook geen buitenlands diploma op. Het geeft je diploma wel een extra dimensie en bezorgt je bovendien een schat aan levenservaringen. Je maakt kennis met een vreemde taal, een nieuwe cultuur en een ander onderwijssysteem. Een buitenlandervaring kun je op heel wat manieren opdoen. De uitwisselingen naar een Europese universiteit via het Erasmus+-programma zijn de bekendste. Maar je hebt ook heel wat reisbeurzen om projecten in ontwikkelingslanden op te zetten.

Als student van de gezamenlijke opleiding van KU Leuven en UHasselt kun je snuisteren in het aanbod partneruniversiteiten van beide instellingen. Je hebt bijgevolg een ruime keuze aan bestemmingen!

Draagbare batterij studenten levert stroom aan Togolese gemeenschap 

Drie UHasselt-studenten ontwikkelden en implementeerden een draagbare batterij op zonne-energie in Togo. Hiermee zorgden ze voor een duurzame oplossing voor de stroompannes waar de regio mee kampt. 

Het was een masterstudente handelsingenieur die als eerste naar Togo trok in het kader van haar thesis. Aan de hand van bevragingen bij de lokale bevolking van Sichem, een plattelandsgemeenschap in Togo, kwam ze te weten dat de elektriciteit er regelmatig onderbroken werd. Omringende dorpen hadden vaak zelfs geen toegang tot het elektriciteitsnet. Ze ging met deze bekommernissen aan de slag, maakte een financiële analyse van de situatie en ontwierp het business model voor de zonnepaneleninstallatie en draagbare batterij.

Implementatie

Om het idee werkelijkheid te maken, riep ze de hulp in van studenten industriële ingenieurswetenschappen, Daan Droogmans en Kaz Puttenaers. Met behulp van zonnepanelen en een batterijsysteem ontwikkelden Daan en Kaz een standalone systeem dat bij stroomuitval de nodige energie kan voorzien zodat bijvoorbeeld de lokale productie van thee niet in het gedrang komt en het plaatselijke naaiatelier kan blijven verder werken. Om de batterijen van hun lichtvoorziening op te laden, wandelen ze hele afstanden om hun batterijen op te laden bij een lokale winkel. Omdat de installatie met zonnepanelen voldoende energie kan produceren om niet alleen de stroomvoorziening van Sichem te onderhouden bij stroomuitval maar ook andere batterijen op te laden, werd er een business model ontwikkeld om draagbare en herlaadbare batterijen uit te lenen vanuit Sichem aan de omliggende dorpen. Draagbare batterij studenten levert stroom aan Togolese gemeenschap Daan Droogmans en Kaz Puttenaers ontwierpen niet alleen de zonnepanelen en het batterijsysteem, ze gingen ook gedurende drie maanden ter plaatse in Sichem de batterij en bijhorende zonne-installatie opzetten. De dienst internationalisering en ontwikkelingssamenwerking van UHasselt hielp de studenten bijna letterlijk op weg door een reisbeurs te voorzien waarmee zij hun reis konden faciliteren.

Het plan is om in de toekomst gelijkaardige oplossingen te voorzien voor andere omliggende dorpen.