Praktijkervaring - UHasselt

Praktijkervaring

Praktijk in de opleiding

Tijdens je bacheloropleiding maak je kennis met de praktijk door bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken en labo’s. Op de campus in Diepenbeek beschikken we over een uitgebreide en hoogtechnologische laboratoriuminfrastructuur. De labo’s analytische chemie, kunststoffen, procesautomatisatie, robotica en visie en cad-cam zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst van praktijkgerichte laboratoria.

In de master wordt de masterproef vaak gekoppeld aan een bedrijfsstage. Het is een meerwaarde om de masterproef in samenwerking met een bedrijf en in combinatie met een bedrijfsstage te organiseren. De cultuur, sfeer en werkomstandigheden van een bedrijf kan de campus je binnen de opleiding immers onmogelijk zelf aanbieden. De praktische ervaring (assertief zijn, verantwoordelijkheid opnemen, theorie toepassen in praktijk …) die je via een bedrijfsstage verwerft, is een verrijking voor je diploma.

Ben Bloemen laureaat van ‘Prijs VKW Limburg’

VKW Limburg reikt jaarlijks een masterproefprijs uit tijdens de proclamatie industriële ingenieurswetenschappen. De jury kijkt daarbij vooral naar “de toegevoegde waarde voor een specifiek bedrijf of voor het bedrijfsleven in het algemeen.

Industrieel ingenieur Ben Bloemen ontving deze bekroning voor zijn uitmuntende masterproef ‘Ontwerpen van een hydraulisch aangestuurde veebehandelbox volgens het poka-yoke-principe’ bij AJK in Kaulille, die op basis van dit eindwerk een eerste prototype zullen realiseren.

De laureaat kreeg niet alleen een cheque van 500 euro mee naar huis, maar wordt door Jong VKW Limburg en VKW Limburg ook getrakteerd op een aantal bedrijfsbezoeken en twee seminaries naar keuze.

Sioux Ccm Mechatronics Trophy: wipe out

“Ontwerp en bouw een snelle en nauwkeurige robot die in staat moet zijn om autonoom een parcours af te leggen over zonnepanelen op een helling om deze te kuisen” was de opdracht voor deze wedstrijd. Zonnepanelen verliezen immers aan efficiëntie wanneer ze vuil zijn. Om de levensduur van deze groene energievoorziening te verhogen hebben we slimme technologie nodig. Onze industrieel ingenieurs namen met 3 ploegen deel uit de master energie-automatisering en master Elektronica-ICT. Dankzij hun inzet, doorzettingsvermogen en creativiteit leverden zij 3 verschillende ingenieuze robotjes af en kaapten hiermee alle podiumplaatsen weg.

Dankzij de wedstrijd die Sioux jaarlijks uitschrijft, krijgen studenten de kans om een project van A tot Z uit te werken: een concept uitdenken, ontwerpen, plannen, bouwen en bijsturen. Bovendien leren studenten samenwerken, omgaan met druk en problemen, creatief zijn, … Allemaal eigenschappen die de ingenieur in spe nodig heeft op de arbeidsmarkt. De wedstrijd is als keuzevak geïntegreerd in onze opleiding.