Logo UHasselt

menu

Informatica


Informatica

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

TROEVEN VAN DE OPLEIDING

Het internet, e-mail, sociale media, smartphone, GPS, digitale televisie… Het zijn maar enkele informaticatoepassingen die vandaag een belangrijke rol spelen in ons leven. En de technologische (r)evoluties in de informatica blijven zorgen voor grote veranderingen – in onze economie, de gezondheidszorg, het onderwijs… Een keuze voor de opleiding informatica is dan ook een keuze voor de toekomst. Want in de komende decennia zal de impact van informatica op onze samenleving steeds verder groeien.

In de opleiding ontdek je of er grenzen zijn aan wat computers kunnen. Je bestudeert onder andere programmeertechnieken en de logica achter nieuwe evoluties in de informatica. Bovendien is er aandacht voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) en de toepassingsgerichte aspecten van informatica.

Kortom, informatica is een onmisbare en dynamische cocktail van technologie en toepassingen.

In een universitaire opleiding krijg je een degelijk referentiekader voor je kennis en vaardigheden. Daardoor ben je gewapend voor veranderingen in je vakgebied en behoud je ook op langere termijn uitstekende perspectieven. In de informaticaopleiding aan de UHasselt leer je een veelheid van informaticavraagstukken softwarematig op te lossen. Je doet dit op een systematische manier waarbij je regelmatig beroep doet op je creativiteit. Doordat je in de loop van je studie de kans krijgt om vakken te kiezen uit andere disciplines, ben je in staat om problemen op een multidisciplinaire manier te benaderen. Dit leidt tot innovatieve toepassingen.

Informatica kent geen grenzen. Ook de opleiding heeft internationale aspecten die je onder meer terugvindt in de internationale Engelstalige zomerschool en het contact met buitenlandse bedrijven en internationale onderzoekers en gastsprekers. Zelf kun je ook je grenzen verleggen door deel te nemen aan een buitenlandse stage of aan het ERASMUSprogramma.

Vanaf het tweede jaar leer je expliciet rekening houden met je stakeholders (de eindgebruiker of de organisatie) voor wie je toepassingen ontwikkelt. In de loop van je studie voer je steeds meer projecten uit. Daarin werk je rond reallifeproblemen samen met diverse organisaties. Je verwerft daarbij inzicht in hun structuur en werking. Bovendien worden experts uit het vakgebied en sleutelfiguren uit bedrijven uitgenodigd. Zo volg je de nieuwste ontwikkelingen en verken je ook alvast de beroepswereld. In de internationale Engelstalige zomerschool tijdens het derde jaar, leer je, in groep, een ondernemingsplan op te stellen.

Tijdens de opleiding wordt ruim aandacht besteed aan onderzoeksvaardigheden (ontwikkeling van resultaten), sociale vaardigheden (samenwerken, discussiëren), spreeken schrijfvaardigheden (rapporteren en presenteren) en projectmanagement. Deze vaardigheden pas je toe in de projecten die je in de loop van je opleiding uitvoert. Voor je bachelorproef in het derde jaar voer je onderzoek uit in samenwerking met een onderzoeksgroep of -instituut van de UHasselt (het Expertisecentrum voor Digitale Media of de onderzoeksgroep Databases en Theoretische Informatica), met een bedrijf of een externe organisatie.