Logo UHasselt

menu

Informatica


Informatica

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM INFORMATICA STUDEREN AAN UHASSELT?

Informatica reikt verder dan Wi-Fi, zoekmachines, websites of sociale media. Digitale technologie heeft een impact op de héle samenleving. Zo ligt ze aan de basis van revoluties in uiteenlopende sectoren. Wist jij bijvoorbeeld dat algoritmen sommige ziekten beter kunnen vaststellen dan medici? Dat zelfrijdende auto’s veiliger navigeren dan mensen? Of dat computers beter zijn in het spelletje Go (een spel dat lang gold als toonbeeld van menselijke intelligentie)?

1. Een keuze voor de toekomst

Die digitale transformatie dendert elke dag nog verder voort. Elke sector maakt vandaag wel gebruik van computers. Informatici zijn dan ook gegeerd op de arbeidsmarkt. Zij zijn het die problemen analyseren, oplossingen bedenken en software ontwikkelen. Als je kiest voor de opleiding informatica kies je met andere woorden voor de toekomst.

2. Bij ons leer én doe je

Aan UHasselt leiden we je op tot een veelzijdige informaticus – dat is nodig, want digitale technologie verandert razendsnel. De focus van de opleiding ligt op fundamentele concepten. Op die manier leer je de hedendaagse technologie (beter) begrijpen én word je in staat gesteld om de technologie van morgen te ontwikkelen. Nieuwe technologieën volgen elkaar dan wel in hoog tempo op, de concepten waarop ze gebaseerd zijn, gaan langer mee. Via allerlei projecten (alleen en in teamverband) en technologieën krijg je niet alleen een beter zicht op het ‘waarom’, maar ook op het ‘hoe’. De kennis die je aangereikt krijgt, breng je dus ook in de praktijk. In de bacheloropleiding informatica bestudeer je de fundamenten, het ontwerpen, het ontwikkelen en de toepassingen van computersystemen. De focus ligt dus vooral op software. Centraal in de opleiding staan ook vaardigheden als programmeren en het je snel eigen maken van nieuwe programmeertalen. Andere belangrijke gebieden binnen de informaticawetenschappen die aan bod zijn, zijn artificiële intelligentie, computersystemen, netwerken, security, databasesystemen, human computer interaction, computer vision en graphics, software engineering en de wiskundige fundamenten waarop informatica als wetenschap gebaseerd is.