Logo UHasselt

menu

Inkomende internationale studenten


Bij aankomst

Inkomende internationale studenten

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ZIEKENFONDS

Wie moet aansluiten?

Wanneer je langer dan 3 maanden in België verblijft, ben je verplicht om je aan te sluiten bij een Belgisch ziekenfonds of bij de hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV).

Tijdens de oriëntatiedagen komt een medewerker van ziekenfonds CM hun dienstverlening voorstellen.

Na je inschrijving ontvang je een identificatienummer (rijksregisternummer) en identificatieklevers. Deze heb je nodig in het ziekenhuis en bij aankoop van geneesmiddelen in de apotheek. Bewaar ze zorgvuldig!

De HZIV is een overheidsdienst en biedt enkel de verplichte ziekteverzekering aan.

Welke voordelen?

Bij het ziekenfonds betaal je een mutualiteitsbijdrage, dit bedrag schommelt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Naast de verplichte ziekteverzekering krijg je nog extra voordelen, tegemoetkomingen en diensten aangeboden: oa. voor vaccins, lenzen, correctieglazen, personenalarmsystemen, logopedie, orthodontie, vervoer met ziekenwagen, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, implantaten, ziekenhuisopnames, inentingen, de aansluiting bij een sportclub, geboortes, adopties, tandverzorging, jeugdvakanties, en zorgverblijven. Daarnaast krijg je ook bijstand in het buitenland, kan je gebruik maken van een dienst thuisoppas, thuisonderwijs voor zieke kinderen en medisch materiaal.

Contacteer de HZIV of één van de ziekenfondsen. Je bent vrij om je verzekeringsinstelling te kiezen. De bijdrage die je betaalt voor een ziekenfonds kan een beetje variëren, maar er zijn slechts zeer kleine verschillen.