Logo UHasselt

menu

Studenten en doctorandi


Na je studies

Studenten en doctorandi

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

SOLLICITEREN, OP ZOEK NAAR EEN JOB DIE BIJ JE PAST!

De manier waarop je solliciteert en hoe je een carrière uitbouwt is uiteraard onderhevig aan trends (social media en solliciteren, jobcraften, …). Een aantal stappen zijn evenwel essentieel in je zoektocht naar werk.

Bekijk zeker ook de VDAB-webinars met sollicitatietips (linked in, google, …). Ook op Pinterest vind je tal van tips.
Wil je je brief of cv laten nalezen? Neem contact op met de online VDAB-sollicitatiecoaches. Wil je face-to-face hulp bij het solliciteren? Ook dat kan!

 • Solliciteren met een functiebeperking? Ben je op zoek naar een boeiende job en heb je te maken met bijvoorbeeld rugklachten, motorische beperkingen, autisme, ADHD, … dan kan je terecht bij VDAB, Selor, GTB, ...,Azertie of Passwerk
 • Hoogbegaafd? Zeker een troef op de arbeidsmarkt, maar soms kan het je parten spelen. Als hoogbegaafde werknemer kan je een grote meerwaarde hebben voor een organisatie. Je sterke focus op inhoud, oog voor wat er anders en beter kan leveren veel bruikbare informatie op voor een organisatie. Koester dit talent en probeer te voorkomen dat het onbenut blijft. Je presteert het beste als je vrij wordt gelaten in je aanpak. Strakke werkprocedures en regelmatige controles werken vaak averechts. Je werkt minder goed onder hiërarchische verhoudingen en houdt niet altijd van een sterk competitieve werksfeer. Een leidinggevende die zich opstelt als partner en je als medewerker faciliteert, motiveert en waar nodig positieve feedback geeft, heeft vaak meer succes. Ga hiernaar op zoek in je werkomgeving. Meer info? www.mensa.be / www.ihbv.nl

 • STAP 1: Wie ben ik? Wat wil ik? 
 • STAP 2: Vacatures - waar vind je werk? 
 • STAP 3: Je curriculum vitae 
 • STAP 4: Je motivatiebrief 
 • STAP 5: Het sollicitatiegesprek 
 • STAP 6: Testen
 • STAP 7: Met welk contract ga ik aan de slag? 

STAP 1: Wie ben ik? Wat wil ik?

Vooraleer je start met solliciteren sta je best even stil bij wie je bent, wat je belangrijk vindt en welke jobs je graag zou doen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van jezelf. Je komt dan sterker en gemotiveerder over bij een werkgever en je maakt meer kans om een job te vinden die bij je past.

Ga na welke troeven je kunt uitspelen in je zoektocht naar werk:

 • Met sterke punten kan je een werkgever overtuigen. Wie ben je, waar ben je goed in?
  Je minder goede facetten in beeld brengen kan geen kwaad. De kans bestaat dat een werkgever je ook vraagt naar je minder sterke punten.
 • Je opleiding (interessante vakken, bijkomende opleidingen, stages) en ervaring (vakantiejob, vrijwilligerswerk) spelen uiteraard mee in je zoektocht naar werk.
 • Wat doe je in je vrije tijd? Bij elke activiteit leer je vaardigheden. Je bent lid van een jeugdbeweging (sociale vaardigheden), je reist veel (talenkennis), je voetbalt (teamspeler), je helpt in het jeugdhuis (organiseren),…
 • Wat vind je belangrijk in een job? Creativiteit, zelfstandig werken, dicht bij huis, in groep werken, leiding geven, …
  Via www.vdab.be/cobra of www.onderwijskiezer.be/v2/beroepen/index.php vind je meer informatie over verschillende beroepen en kan je nagaan welke beroepen bij jou passen.

Beroepswegen vanuit jouw studierichting

Volgende links geven per studierichting meer informatie over mogelijke beroepsuitwegen.

STAP 2: Vacatures - waar vind je werk?

Via verschillende kanalen krijg je informatie over mogelijke vacatures.

 • Laat alvast zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar een job!  Bijna 1 op 5 van de schoolverlaters vindt via familie, vrienden of kennissen een job. Spreek je netwerk aan. Informeer naar de ‘refer a friend’-acties in sommige bedrijven (aanwerving via aanbeveling van werknemers binnen het bedrijf).
 • Niet alle vacatures worden bekend gemaakt via vaak dure personeelsadvertenties. Je kan dus ook spontaan solliciteren bij organisaties, bij wervings- en selectiebureaus. Spontaan solliciteren betekent dat je niet op een bepaalde jobadvertentie reageert, maar de organisatie aanschrijft met een cv en sollicitatiebrief om te laten weten dat je er graag zou werken.
  Je kan je ook inschrijven bij verschillende interimkantoren. Binnenstappen in een interimkantoor betekent solliciteren. Zorg dat je voorbereid bent!
 • Internet, kranten, gespecialiseerde tijdschriften zijn bronnen van informatie. Gebruik het internet en zijn vele jobsites (StepStone, Glassdoor, ...). De vacaturebijlagen van de kranten staan boordevol aanbiedingen (jobat.be, vacature.com, …). Op dit ogenblik maken werkgevers (nog) slechts beperkt gebruik van social media (Twitter, Linkedin) om jobs bekend te maken. 
 • "Mail op maat" van de VDAB is een gratis dienst die je dagelijks via e-mail op de hoogte houdt van het jobaanbod op jouw maat. Handige apps voor op je smartphone zoals een bruto-netto calculator voor je loononderhandelingen of andere apps kunnen je zoektocht ondersteunen (www.vdab.be/apps/), bijvoorbeeld om je cv te laten zien aan iemand die je toevallig tegen het lijf loopt, een gekregen visitekaartje automatisch op te slaan in je contactenlijst of je verplaatsingen voor sollicitaties met het openbaar vervoer te doen.
 • RSS of Google Alerts
  RSS is een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van het laatste artikel of nieuws op interessante websites. Doordat je RSS-lezer je automatisch verwittigt wanneer er iets nieuws verschijnt, hoef je niet telkens al je favoriete websites af te schuimen. 
  Via Google Alerts blijf je bijvoorbeeld op de hoogte van jobbeurzen, infosessies,...
 • Job-infobeurzen zijn een prima gelegenheid om mogelijke werkgevers te ontmoeten, informatie te verzamelen en contacten te leggen. De UHasselt organiseert jaarlijks een netwerkevent in het voorjaar en de Limburgse Jobbeurs in het najaar. De data van deze events kan je terugvinden op de website van de Tech Transfer Office.
 • Via www.vdab.be/mijnloopbaan van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) kan je je abonneren op vacatures, aangepast aan jouw profiel en online solliciteren. Daarnaast bestaan verschillende commerciële databanken (stepstone, monster, …) met tal van vacatures.

Werken bij de overheid?
Kijk eens op www.selor.be en www.jobpunt.be voor vacatures bij de federale overheid en Vlaamse overheid. Bezoek de website van je stad, gemeente, intercommunale, OCMW of ziekenhuis.

Een job in het buitenland?
EURES brengt alle Europese vacatures samen. Surf naar www.europa.eu.int/eures. Ook bij www.kamiel.info vind je heel wat informatie voor een trip naar het buitenland. Via www.vdab.be/europass kan je een Europass-CV aanmaken, je jobervaring wordt correct vertaald in de taal waarin je je cv wilt opstellen.

De UHasselt is zelf voortdurend op zoek naar gemotiveerde medewerkers. Je vindt er ook vacatures van partnerinstellingen zoals PXL, Jessa- en ZOL-ziekenhuis en vacatures aan andere universiteiten en wetenschappelijke instellingen.

Op de UHasselt website vind je ook vacatures van bedrijven specifiek afgestemd op de afstudeerrichtingen aan de UHasselt. Deze vacatures worden wekelijks aangevuld en onderworpen aan een goede kwaliteitscontrole. Neem hier dus regelmatig een kijkje voor een overzicht van interessante uitdagingen!

Nog enkele tips:

 • Heb je een jobaanbieding gevonden hebt die je interessant vindt, is het altijd nuttig om de website van de organisatie te bezoeken. Waar is het bedrijf gelegen, hoe groot is het, welke producten of diensten biedt het aan?
 • Laat je niet verblinden door een ronkende functietitel. Wat telt is de functie-inhoud.
 • Laat je evenmin afschrikken door het gewenste profiel, want daaraan kan vaak (bijna) niemand voldoen. Een bedrijf is natuurlijk altijd op zoek naar de ideale werknemer. Probeer te ontcijferen welke eigenschappen echt noodzakelijk zijn voor de job, en welke capaciteiten leuk en interessant maar bijkomstig zijn.
 • Zonder ervaring geen job? Ervaring betekent niet alleen ‘jobervaring’.  Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Zat je in het bestuur van een studentenvereniging? Welke hobby’s heb je? Aarzel niet om dit te vermelden in je cv en op een sollicitatiegesprek!
  Baken je grenzen niet te eng af, bij een eerste job is ervaring opdoen belangrijker dan bijvoorbeeld je loon. Via deze link vind je alvast een aantal tips van headhunters.

STAP 3: Je curriculum vitae (CV)

Met je CV kan je een werkgever overtuigen van de kennis en vaardigheden die je de afgelopen jaren hebt opgedaan. Het geeft een duidelijk overzicht van je studies, werkervaring en andere facetten die van belang kunnen zijn voor een toekomstige job.

Hou je CV zakelijk, kort en bondig (max. 2 bladzijden), gestructureerd, overzichtelijk en correct! Hier vind je voorbeelden.

Verschillende tools (bijv. CVWizard) kunnen je helpen bij het maken van je CV.

Wel of geen profielfoto op je CV? Als je een foto op je CV zet, verplicht je de werkgever om zich op basis daarvan al een mening over jou te vormen. Laat je de foto achterwege, dan vormt de werkgever zijn oordeel in eerste instantie op jouw competenties.

Voor sommige functies waarbij het voorkomen belangrijk is, zoals een job in de sales, is het aangewezen om wel een foto op je CV te zetten. Soms vragen rekruteerders ook expliciet een foto. In dat geval kies je voor een zakelijk beeld. Een goede foto voor een CV lijkt een beetje op een pasfoto, met dat verschil dat je er wel voor moet zorgen dat je een zeker enthousiasme uitstraalt.

Doet het lettertype er eigenlijk toe? Kies een zakelijk en tijdloos lettertype (Arial, Helvetica, Garamond voor een papieren CV). Meng geen stijlen, gebruik geen lettertype groter dan 12. Enkel voor creatieve functies kan je je wat meer vrijheid permitteren. Je kan altijd bewijzen dat je heel creatief bent door je portfolio toe te voegen.

Wat mag niet in je CV ontbreken?

 • Persoonsgegevens: naam en voornaam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, GSM-nummer, e-mailadres, geboorteplaats en -datum, burgerlijke staat en nationaliteit (eventueel rijbewijs)
 • Studies: alle (school)opleidingen, getuigschriften, stages, cursussen, proefschriften, enz. Vermeld voor iedere opleiding de onderwijsinstelling en de jaartallen.
 • Werkervaring: naam en adres van eventuele vorige werkgevers, vrijwilligerswerk,
  vakantiewerk, schoolstages,…., jaartallen

Je kan je cv aanpassen in functie van de job waarvoor je solliciteert:

 • Talenkennis: vermeld je moedertaal, voor de overige talen kan je onderscheid maken in je niveau van kennis (schriftelijke of mondelinge kennis, noties, voldoende, goed, zeer goed)
 • Softwarekennis: lijst softwarepakketten of tekstverwerkingssystemen (Word, excel,…) op waarvan je kennis hebt. Je kunt hier, net als bij je talenkennis onderscheid maken tussen basiskennis,doorgedreven kennis, enz.
 • Organisatorische vaardigheden, vb. plannen, projectmanagement, coördineren, zelfstandig werken,…
 • Leidinggevende vaardigheden: vermeld eventueel ervaring in verenigingsleven en/of vrijwilligerswerk
 • Communicatieve vaardigheden, vb. doorgeven van opdrachten, rapporteren, vlot contact leggen,…
 • Referenties: sommige werkgevers waarderen dat meer dan anderen. Voeg ze toe wanneer er om gevraagd wordt. Vergeet in elk geval niet om de naam, de functie, het bedrijf, het adres en het telefoonnummer op te geven.
  Breng je referenties er altijd van op de hoogte dat je hen in je cv vermeld hebt!
 • Vrijetijdsbesteding: zeker hobby’s waarbij je een verband ziet met de functie waarvoor je solliciteert zijn vermeldenswaardig.

Online CV
De kans is groot dat vroeg of laat in het sollicitatieproces je naam in Google wordt ingegeven en dat een potentiële werkgever allerlei informatie her en der verspreid over jou vindt. Door een online portfolio met onder meer jouw up-to-date CV te creëren, kan je een mooi beeld van jezelf als werkzoekende schetsen.

STAP 4: Je motivatiebrief

Met een goed en duidelijk geschreven motivatiebrief kan je een werkgever ervan overtuigen dat je een gesprek waard bent. De moeite dus om er de nodige aandacht aan te besteden.

Graag persoonlijk, kort, actief,  …. (1 A4), op maat en zonder taalfouten!

 • In de inleiding trek je de aandacht. Waarvoor solliciteer je? Voor welke vacature? Waar en wanneer heb je die vacature gevonden?
 • Vervolgens geef je aan waarom je denkt in aanmerking te komen voor een bepaalde functie  (opleiding, ervaring, persoonlijkheid, …). Waarom ben jij de kandidaat die de organisatie nodig heeft?
 • Tot slot geef je aan dat je graag een afspraak voor een gesprek wilt maken.

Bijlagen: Onderaan je motivatiebrief verwijs je naar de documenten in bijlage (bijvoorbeeld een curriculum vitae, een afschrift van een diploma,...).

De meeste sollicitaties verlopen via e-mail. Voeg je CV en eventueel je motivatie als bijlage toe.
Informeer na een 10-tal dagen of je e-mail/brief goed is aangekomen.


 

STAP 5: Het sollicitatiegesprek

Je inspanningen worden beloond en de werkgever nodigt je uit voor een sollicitatiegesprek of interview. Dit betekent dat je een geschikte kandidaat bent, maar je bent niet de enige.

Enkele tips bij het sollicitatiegesprek:

Zorg dat je goed voorbereid en geïnformeerd aan het gesprek begint.

 • verzamel vooraf informatie over de organisatie waarvoor je wilt werken
 • zorg dat je voor jezelf weet wie je bent en wat je wil

Maak er een eerlijk, open, geloofwaardig gesprek van. In het gesprek wisselen beide partijen informatie uit met de bedoeling na te gaan of je de juiste man/vrouw op de juiste plaats bent.

Stel zelf ook vragen over taakinhoud (een functietitel of functiebeschrijving zegt niet alles), werkomstandigheden, je verantwoordelijkheden, promotiemogelijkheden, …. , hoe je geëvalueerd zal worden. Pols naar de organisatiecultuur. Als het er in een bedrijf heel hiërarchisch aan toe gaat, terwijl je liever minder formeel werkt, dan kan dit snel wringen.

Een gesprek kan ook deels in een andere taal gevoerd worden, bereid je hierop voor.

Niet alleen wat je zegt is van belang ook je lichaamstaal geeft veel informatie: welke gebaren je maakt, hoe je zit, of en hoe je glimlacht. Probeer een ontspannen, geïnteresseerde, zekere, … indruk te geven.

Als pas afgestudeerde moet je meestal geen echte loononderhandeling voeren. Bereid je dan ook voor en probeer vooraf te weten te komen welke de gebruikelijke lonen zijn in het bedrijf of organisatie waarvoor je solliciteert.
Dit kan bijvoorbeeld via: www.vacature.com/salariskompas; www.loonwijzer.be/main; www.jobat.be/nl/artikels/welke-starters-verdienen-het-meest/.

Vragen waaraan je je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Vertel eens iets over jezelf?
 • Waarom ben jij de geschikte kandidaat en niet iemand anders?
 • Waarom wil je bij deze organisatie komen werken?
 • Waarom wil je deze job?
 • Ben je stressbestendig?
 • Geef een aantal van je sterke en zwakke punten?
 • Hoeveel wil je verdienen?
 • Hoe komt het dat je zo lang over je studies hebt gedaan?

Je kan ook op vragen niet ingaan, bijvoorbeeld als je de gevraagde informatie niet relevant vindt voor de functie.

Oefen je sollicitatiegesprek eventueel vooraf via een videogesprek.

Hoe volg je best je sollicitaties op?

Laat de werkgever (voorlopig) niks van zich horen? Neem dan na een 10-tal dagen opnieuw contact op met de organisatie.

Als je jammer genoeg niet weerhouden bent, vraag dan waarom je niet geselecteerd werd. Dit kan nuttige tips opleveren voor volgende sollicitaties.

Je hebt de job? Proficiat! Maar neem geen job aan waartegen je niet opgewassen bent. Een job mag uitdagend zijn, maar het mag geen onmogelijke opgave worden.

Via de site van VDAB kan je alle sollicitatie-acties registreren en opvolgen.

STAP 6: Testen

Testen en vragenlijsten kunnen je helpen om een beter beeld te krijgen van jezelf in vergelijking met anderen.

Testen (proeven in assessmentcentra) zijn ook vaak een vast element in een aantal sollicitatieprocedures. Ze kunnen een bepaald beeld van jou versterken of relativeren.

Hierbij vind je een aantal sites waarop je testen en vragenlijsten kunt invullen. Op deze manier kan je wat meer vertrouwd worden met het soort vragen. Let wel op, bij internettesten en –vragenlijsten is voorzichtigheid geboden bij het interpreteren van het resultaat.