UHasselt voor leerkrachten

Nascholingen

UHasselt voor leerkrachten

WORKSHOPS - KRACHTIG ONDERWIJS VAN MORGEN - INSPIRATIENAMIDDAG VOOR LEERKRACHTEN

Workshop 1 - Computationeel denken - unplugged

Ilse Engelen

Een programma of app wordt geschreven om computers (groot of klein – cfr. je smartphone) bepaalde commando’s te laten uitvoeren. Om zoiets te maken, is het handig te weten hoe zo’n computer “denkt”.
In deze workshop reiken we enkele speelse hands-on activiteiten (zonder computer) aan die leerlingen laten proeven van computationeel denken en inzicht geven in de werking van computers en programma’s. Enkele voorbeelden van activiteiten die aan bod kunnen komen zijn het binair systeem, pixeltekeningen, algoritmes (goocheltruc, NIM, pannenkoeken sorteren) en flowchart (schematische voorstelling van een programma).

Workshop 2 – Word regisseur van je eigen kennisclip!

Prof. dr. Katleen Denolf

Een kennisclip is een korte video die dieper ingaat op één welbepaald onderwerp. Deze clips kan je in je lessen inzetten om bijvoorbeeld complexe begrippen uit te leggen, vaak voorkomende misconcepties de weg uit te ruimen of om leerlingen te motiveren.
Waarschijnlijk heb je al wel eens een kennisclip op YouTube bekeken en getoond aan je leerlingen.
Als leerkracht druk je natuurlijk graag je eigen stempel op je lesmateriaal. Wist je dat een kennisclip maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is? In deze workshop krijg je enkele hands-on tools aangereikt die je vervolgens onmiddellijk kan uittesten door zelf een kennisclip te maken.
Als je deelneemt aan deze workshop mag je, indien mogelijk, een laptop of tablet meebrengen.

Workshop 3 - Studievaardigheden voor het hoger onderwijs

Kathia Reynders

In deze workshop dompelen we je onder in de vaardigheden die studenten nodig hebben in het hoger onderwijs. Aan de hand van opdrachten krijg je een concreet beeld van de onderwijsaanpak en de verwachtingen die het hoger onderwijs stelt aan studenten. Met deze ervaring en informatie kan je vervolgens aan de slag om jouw leerlingen optimaal voor te bereiden!

Workshop 4 - Feedback geven

Ank Wielockx en Charlotte Haesevoets

Hier zoomen we in op een erg belangrijke vorm van formatieve evaluatie namelijk het geven van feedback aan leerlingen.
Na de workshop weet je wat feedback is en hoe dit te gebruiken. Er worden praktische tips besproken die helpen om feedback goed op te bouwen en te structureren. Daarna gaan jullie ook zelf aan de slag om het geven van feedback verder in te oefenen.

Workshop 5 - Binnenklasdifferentiatie, in 5 stappen naar een gedifferentieerde les

Prof. dr. Katrien Struyven

Leerverschillen zijn inherent aan elke klaspraktijk. Om positief om te gaan met deze verschillen binnen de klas en iedere leerling in de klas maximale leerkansen te bieden, is binnenklasdifferentiatie wenselijk. Aan de hand van een 5-stappenplan gaan we ontwerpend aan de slag, met inspirerende materialen en met collega’s.
Leestip bij deze workshop: ‘Binnenklasdifferentiatie in de praktijk. Ieders leerkracht realiseren’, een praktijkboek uitgegeven bij Acco.

Klik hier om terug te keren naar vorige pagina en om te registreren.