Logo UHasselt

menu

Limburg Clinical Research Program


Limburg Clinical Research Program

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Onderzoekers UHasselt en ZOL ontwikkelen techniek om zwangerschapsvergiftiging sneller te voorspellen    8 okt 2014

Onderzoekers UHasselt en ZOL ontwikkelen techniek om zwangerschapsvergiftiging sneller te voorspellen
8 okt 2014

Preclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een ernstige ziekte die jaarlijks zo’n 2 tot 3% van de zwangere vrouwen treft en die verantwoordelijk kan zijn voor een slechte uitkomst voor moeder en baby, soms zelfs met sterfte tot gevolg. Dit syndroom ontstaat doordat het hart- en vatenstelsel van de zwangere vrouw zich niet goed aanpast aan de zwangerschap. Deze foute aanpassing gebeurt reeds vroeg in de zwangerschap, maar de symptomen van de ziekte treden pas op als de zwangerschap al ver is gevorderd. Tot voor kort konden deze bloedvataanpassingen niet worden onderzocht zonder risico voor de zwangere vrouw en haar baby.

Het team van Professor Gyselaers, verbonden aan de Universiteit Hasselt en aan het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, stond mee aan de wieg van de ontwikkeling van veilige methodes om het bloedvatenstelsel van zwangere vrouwen te onderzoeken. Hierrond wordt verder onderzoek gevoerd binnen het Limburg Clinical Research Program (LCRP), de intensieve samenwerking tussen de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk). “Hieruit is een techniek voortgevloeid waarmee de werking van de verschillende onderdelen van het cardiovasculair stelsel (hart, slagaders en aders) kan worden onderzocht” zegt professor Gyselaers. “Deze techniek bestaat uit de combinatie van het uitvoeren van een echografie en een impedantie cardiografie (het meten van de bloedcirculatie met ultra-zwakke electrische stroom). Het resultaat is een ‘cardiovasculair profiel’ dat toelaat om slechte bloedvataanpassingen reeds vroeg in de zwangerschap op te sporen en om eventuele complicaties tot op zekere hoogte te voorspellen.”

Experten uit de International Working Group on Maternal Hemodynamics zijn zeer positief over deze vernieuwende aanpak. In die mate zelfs dat de Universiteit Hasselt de eer kreeg om het eerste “International Congress on Maternal Hemodynamics” te organiseren. Gedurende 3 dagen komen specialisten uit alle uithoeken van de wereld naar Hasselt om hun kennis, ervaring en studieresultaten over het moederlijke bloedvatenstelsel met elkaar te delen, en om nieuwe onderzoeksplannen en samenwerkingsbanden uit te werken. 

Het event vindt plaats op 16, 17 en 18 oktober 2014 in de universiteitscampus op de Martelarenlaan (oude gevangenis) in Hasselt.  Meer informatie: http://www.uhasselt.be/Maternal-Hemodynamics.