Limburg Clinical Research Program

UHasselt en Jessa Ziekenhuis zetten nieuwe stap in herstel verloren hartspierweefsel    2 jul 2014

2 jul 2014

Doctoraatsstudente Severina Windmolders heeft een eiwit geïdentificeerd dat het herstel van verloren hartspierweefsel versnelt. De resultaten markeren een nieuwe stap in het wereldwijde onderzoek naar manieren om het verlies van hartspierweefsel - dat optreedt als gevolg van een hartinfarct - te herstellen. Severina Windmolders verdedigde haar doctoraat op 1 juli aan de UHasselt.

In 2013 zijn onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis, in samenwerking met de UHasselt, erin geslaagd om uit het menselijk hart een nieuw type hartstamcel te isoleren. Het uiteindelijke doel is om na een hartinfarct de groei van nieuw hartspierweefsel te bevorderen. Bij een hartinfarct ontstaat littekenweefsel en dat zorgt voor een vermindering van de pompfunctie van het hart, met hartfalen als gevolg.

In het verleden onderzochten wetenschappers het nut van beenmergstamcellen in het herstel van afgestorven hartspierweefsel.  In 2006 al werd in het Jessa Ziekenhuis een klinische studie afgerond waarbij beenmergstamcellen rechtstreeks in het hart werden ingespoten. Op basis van die studieresultaten groeide de hypothese dat beenmergstamcellen niet zelf verantwoordelijk zijn voor het herstel, maar dat ze mogelijk stoffen afscheiden die mede verantwoordelijk zijn voor het herstel van het verloren hartspierweefsel. Dat is het onderwerp van het doctoraat van Severina Windmolders. Samen met onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis, de UHasselt en de UGent heeft ze nu een eiwit, PDGF-AA, geïdentificeerd dat in belangrijke mate verantwoordelijk is voor een versneld herstel van hartspierweefsel na een hartinfarct.

Deze bevindingen, samen met het eerder beschreven nieuw type hartstamcel, dragen bij tot een beter inzicht in hoe hartspierweefsel kan hersteld worden - en dus tot nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten met een hartinfarct.

LCRP
Het doctoraat van Severina Windmolders en het onderzoek van het Jessa Ziekenhuis kaderen  binnen de cluster cardiologie van het Limburg Clinical Research Program (LCRP), een initiatief van de UHasselt, het Jessa Ziekenhuis en het Ziekenhuis Oost-Limburg.

Foto: Severina Windmolders met de promotor en copromotoren van dit doctoraat (prof. Dr. Jean-Luc Rummens, Jessa Ziekenhuis/UHasselt, prof. Dr. Karen Hensen, Jessa Ziekenhuis/UHasselt, en prof. Dr. Marc Hendrikx, Jessa Ziekenhuis/UHasselt).