Limburg Clinical Research Program

UHasselt en ZOL ontwikkelen app die hartritmestoornissen opspoort    7 aug 2014

UHasselt en ZOL ontwikkelen app die hartritmestoornissen opspoort
7 aug 2014

Frederic Lenaerts en Lenn Drijkoningen sleepten met de applicatie al een prijs van Bayer Healthcare ter waarde van 50.000 euro in de wacht en mogen de app op het Bayer-hoofdkwartier in Berlijn nu verder op punt gaan stellen.

Voorkamerfibrillatie – een stoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen – is de meest voorkomende hartritmestoornis, verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters, en wordt frequenter met het ouder worden. Vanaf een leeftijd van 40 jaar is het risico 1 op 4. Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 – een cijfer dat tegen 2050 wellicht zal verdubbelen.

In de afgelopen acht maanden werkten studenten Frederic Lenaerts (biomedische wetenschappen) en Lenn Drijkoningen (industrieel ingenieur) aan een applicatie om hartritmestoornissen via de smartphone op te sporen. De Cardimoni-app werkt zeer eenvoudig: de patiënt legt zijn of haar vinger op de camera van de smartphone, waardoor de hartslag gedetecteerd kan worden. Die gegevens worden dan in real-time doorgestuurd naar een arts of verpleegkundige van het ZOL. Op die manier kunnen cardiologen ingrijpen wanneer er onregelmatigheden vastgesteld worden. “Indien de meting afwijkt van een normale hartslag kan de zorgverstrekker de patiënt contacteren om bepaalde acties te ondernemen”, aldus de studenten.

Voordelen
De kracht van de Cardimoni-app schuilt vooral in het feit dat er sneller een diagnose kan gesteld worden buiten de ziekenhuismuren of artsenpraktijk. Patiënten kunnen het toestel ook steeds meedragen en een meting uitvoeren wanneer zij dat wensen. “De app stelt de arts bovendien beter in staat om de patiënt thuis - tijdens of na een behandeling - op te volgen en, eventueel, in te grijpen. Tot slot is het een geschikt instrument om het medicatiebeleid op een betere en individuele manier aan te pakken.”

Van Cardimoni bestaat vandaag enkel de Android-versie; de Windows-versie is bijna volledig. De volgende stap is de overschakeling naar het iOS-platform van Apple.

“Het unieke aan deze smartphone-applicatie is dat deze ontwikkeld werd vanuit een multidisciplinaire omgeving. Door studenten van verschillende achtergronden samen te zetten en te laten werken rond een klinisch probleem, worden er zeer efficiënte oplossingen gevonden”, zegt Dr. Lars Grieten (ZOL/UHasselt). “Binnen het ZOL konden Frederic en Lenn samenwerken en interageren met artsen, zorgverleners en patiënten, waardoor ze in staat waren om zeer snel ontwikkelingen uit te voeren en te testen.”

Bayer
De UHasselt-studenten werden door Bayer Healthcare alvast bekroond met een prijs ter waarde van 50.000 euro. De Duitse farmaciereus nodigde Frederic Lenaerts en Lenn Drijkoningen ook uit op zijn hoofdkwartier in Berlijn om Cardimoni verder op punt te stellen en uit te bouwen tot een medische smartphone-app.

LCRP/MHU
Dit project kadert binnen het Limburg Clinical Research Program (LCRP), waarin de UHasselt, het ZOL en Jessa Ziekenhuis innovatief wetenschappelijk onderzoek verrichten in zes medische domeinen, waaronder cardiologie. De Mobile Health Unit (MHU) richt zich binnen LCRP op mobiele gezondheidstoepassingen, waarbij de UHasselt, het ZOL en Jessa Ziekenhuis zorgen voor wetenschappelijke ondersteuning.

Bekijk de reportage van TVL over Cardimoni via deze link.