Logo UHasselt

menu

Limburg Clinical Research Program


Limburg Clinical Research Program

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Dertigste LCRP-doctoraat onderzoekt nieuwe behandeling buikvlieskanker    30 jan 2015

Dertigste LCRP-doctoraat onderzoekt nieuwe behandeling buikvlieskanker
30 jan 2015

Vier jaar na oprichting bereikt het Limburg Clinical Research Program (LCRP) van de UHasselt, het Ziekenhuis Oost-Limburg en het Jessa Ziekenhuis een nieuwe mijlpaal: de start van het dertigste doctoraatsonderzoek. Lieselotte Lemoine zal zich de komende vier jaar in haar doctoraat toeleggen op het finetunen van een nieuwe behandeling (op basis van chemotherapie en chirurgie) voor kankerpatiënten met uitzaaiingen ter hoogte van het buikvlies.

De onderzoekssamenwerking LCRP – opgestart in 2011 met financiering van Limburg Sterk Merk (LSM) – heeft al de nodige impact gerealiseerd, met onder meer diverse wetenschappelijke primeurs, talrijke artikels in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, onderzoekssamenwerking met bedrijven in de lifesciencessector én een sterke toename van het aantal doctoraatsprojecten.

Intussen is het samenwerkingsverband voor medisch-wetenschappelijk onderzoek aan zijn dertigste doctoraatsonderzoek toe. Lieselotte Lemoine zal in de komende jaren een nieuwe behandeling op basis van chemotherapie en chirurgie voor kankerpatiënten met uitzaaiingen ter hoogte van het buikvlies, op punt stellen. “Buikvlieskanker is nog steeds een moeilijk geneesbare aandoening. Het spreekt me enorm aan om wetenschappelijk onderzoek te kunnen inzetten voor de patiënt. En om als biomedisch onderzoeker iets te kunnen betekenen voor de medische vooruitgang”, zegt Lieselotte. Het onderzoek staat onder leiding van prof. Dr. Kurt Van der Speeten (UHasselt/ZOL) en krijgt steun van het IWT.

Uitbouwen
“Wij zijn erg blij dat er vandaag al dertig doctoraten lopen binnen dit intensieve samenwerkingsverband met UHasselt. Onze artsen kunnen op deze manier wetenschappelijk onderzoek verrichten dat bijdraagt aan de specialistische zorg in onze ziekenhuizen”, aldus Dr. Griet Vander Velpen (medisch directeur ZOL) en Dr. Yves Breysem (algemeen en medisch directeur Jessa).

De opstart van de recente waaier van doctoraten kadert ook binnen SALK: ‘LCRP-fase 2’ is namelijk een van de projecten die door de Vlaamse Regering werden goedgekeurd in de business case ‘innovatieve zorg, medtech, biotech’. “Het is dankzij SALK-financiering van de Provincie Limburg en de Vlaamse overheid dat we dit klinisch onderzoeksprogramma verder kunnen uitbouwen”, zegt prof. dr. Piet Stinissen, LCRP-promotor van de UHasselt. “In dit programma investeren we ook in valorisatie en samenwerking met lifesciencesbedrijven in de regio. Een mooi voorbeeld is Qompium, de spin-off die recentelijk werd opgestart op basis van kennis uitgebouwd door onze Mobile Health Unit in het domein van de telemonitoring.”

Over LCRP
Artsen, biomedici en doctoraatsstudenten voeren binnen LCRP onderzoek in zes domeinen: cardiologie, oncologie, anesthesie/neurologie, gynaecologie/fertiliteit, infectieziekten/immunologie en obesitas. UHasselt, ZOL en Jessa bundelden binnen dit samenwerkingsverband ook de krachten rond een technologieplatform – de Mobile Health Unit – rond telemonitoring om patiënten vanop afstand te kunnen opvolgen. Het LCRP-onderzoek kan bovendien steunen op de Universitaire Biobank Limburg (UBiLim). In UBiLim worden bloed- en andere weefselstalen verzameld van patiënten voor medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Meer info over het programma vindt u via www.uhasselt.be/LCRP