Limburg Clinical Research Program

Minder zwangerschapsvergiftigingen en premature bevallingen door telemonitoring    20 sep 2018

Minder zwangerschapsvergiftigingen en premature bevallingen door telemonitoring
20 sep 2018

CONTACTPERSOON

dr. Dorien LANSSENS

dorien.lanssens@uhasselt.be

Telemonitoring bij vrouwen met een risicozwangerschap zorgt voor een derde minder zwangerschapsvergiftigingen én vermindert de kans op een premature bevalling met de helft. Dat blijkt uit het LCRP-doctoraat van UHasselt-onderzoekster Dorien Lanssens. Zij vroeg zwangere vrouwen met een te hoge bloeddruk om thuis hun bloeddruk dagelijks te meten, die gegevens werden dan opgevolgd door het ziekenhuis.

“Vijf tot acht procent van de zwangere vrouwen krijgt tijdens hun zwangerschap te maken met een te hoge bloeddruk”, legt Dorien uit. “Tot nu moesten deze vrouwen vaak voor een controle naar het ziekenhuis komen om dan ongeveer een half uur aan de monitor te liggen of een dag in observatie te blijven. In mijn onderzoek vroegen wij deze vrouwen met een risicozwangerschap om thuis ’s morgens en ‘s avonds hun bloeddruk te meten en die gegevens door te sturen naar het ziekenhuis waar ik de gegevens kon opvolgen.”

570 patiënten opgevolgd

“Via telemonitoring konden we deze vrouwen met een hoge risicozwangerschap dagelijks opvolgen zonder dat zij naar het ziekenhuis moesten komen. Bij een te hoge bloeddruk kon de arts beslissen om de medicatie te wijzigen of hen toch voor controle naar het ziekenhuis te vragen”, zegt Dorien. Dit onderzoek begon aan het Ziekenhuis Oost Limburg in januari 2015 en werd vanaf maart 2016 verder gezet in alle Limburgse ziekenhuizen. In totaal deden 570 patiënten mee. Het eindresultaat is veelbelovend. “Bij de zwangere vrouwen die meededen aan dit onderzoek kwam een derde minder zwangerschapsvergiftigingen voor, de kans op een premature bevallig halveerde en de toekomstige moeders moesten ook minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen nog voor de bevalling.”

Hiermee eindigt het onderzoek van Dorien nog niet. ““We hebben van FWO een projectsubsidie gekregen van 1,5 miljoen om het onderzoek op grotere schaal verder te zetten: ook het UZ Antwerpen, UZ Leuven en AZ Sint-Jan in Brugge gaan beginnen met telemonitoring bij hoogrisicozwangerschappen. Zo kunnen we nagaan of onze onderzoeksresultaten ook op grote schaal overeind blijven.”

LCRP

Dit project kadert binnen het Limburg Clinical Research Program (LCRP), een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Hasselt, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL, Genk) en Jessa Ziekenhuis (Hasselt), en is mede gefinancierd door de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM), de Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid in kader van het SALK, het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).