Limburg Clinical Research Program

Interreg NWE-Chance project van start in de Mobile Health Unit, Universiteit Hasselt en in het Hartcentrum, Jessa Ziekenhuis    13 feb 2019

13 feb 2019

Achtergrondinformatie

Hartfalen is een groeiende epidemie: in Europa leven ongeveer 15 miljoen mensen met hartfalen (2019). Tussen 1-2% van de totale zorguitgaven kan worden geassocieerd met deze aandoening, waarvan 50% het gevolg is van ziekenhuisopnames. Vandaag vindt er een shift plaats van toegewijde ziekenhuiszorg naar de thuissituatie. Deze shift kan enkel efficiënt gebeuren wanneer thuiszorg ondersteund wordt met innovatieve technologie zoals eHealth-toepassingen en geminiaturiseerde diagnostische en therapeutische apparaten.

Project

Binnen het NWE-Chance project werken verschillende Europese organisaties samen aan de ontwikkeling en validatie van een nieuw eHealth platform dat telemonitoring devices en lab-on-chip technologie combineert voor de thuishospitalisatie van hartfalen patiënten. Verschillende state-of-the art technologieën zullen gecombineerd worden in een eHealth platform zoals lab-on-chip devices voor het bepalen van Kalium en Creatinine, een digitale pleister voor het continu verzamelen van vitale parameters (hartslag, ademhaling, activiteit, ...) en geconnecteerde devices zoals een weegschaal en een bloeddrukmeter.

Hiervoor werken drie Europese bedrijven Sensium Healthcare (UK), CE-Mate (NL) en HC@Home (NL) samen met drie ziekenhuizen; het Jessa Ziekenhuis, het Isala Hartcentrum (Zwolle) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en twee universiteiten; University of Strathclyde (Schotland) en de UHasselt. De ziekenhuizen en universiteiten zullen via een pilootstudie de technische haalbaarheid van de ontwikkelde technologie en de organisatorische haalbaarheid van thuisopname voor HF patiënten evalueren.

Vervolgens wordt een Innovatie Hub gelanceerd om een duurzame samenwerking en kennisuitwisseling op te zetten tussen de industrie en de ziekenhuizen leidend tot de ontwikkeling van eHealth-producten ter ondersteuning van ziekenhuisopnames thuis. Het project werkt ook aan een implementatieroutekaart om de innovaties in andere regio's te versnellen en vergelijkbare projecten te starten. De disseminatie van de projectresultaten zal gebeuren via EHTEL, ‘the European eHealth Multidisciplinary Stakeholder Platform’.

Jessa Ziekenhuis en Universiteit Hasselt brengen een bezoek aan het Isala hartcentrum in Zwolle (lead partner) om thuishospitalisatie voor HF in zijn werk te zien.

Interreg Noord-West Europa

Dit project is mede mogelijk dankzij de financiële steun van het Interreg EMR programma

Meer informatie op http://www.nweurope.eu/nwe-chance

LinkedIn Group