Limburg Clinical Research Program

UHasselt stapt mee in Vlaamse Biobank    20 jun 2013

UHasselt stapt mee in Vlaamse Biobank
20 jun 2013

De Universiteit Hasselt gaat, samen met de andere Vlaamse universiteiten, mee participeren in een Vlaamse Biobank. Zo een gecentraliseerde biobank biedt een belangrijke meerwaarde voor het biomedisch onderzoek in Vlaanderen en moet de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren. “Door de kennis van de Vlaamse universiteiten samen te brengen, zouden er bijvoorbeeld sneller nieuwe medicijnen ontwikkeld kunnen worden”, aldus Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten. De Vlaamse Biobank zou tegen eind 2014 operationeel zijn.

Een biobank bewaart lichaamsmateriaal van patiënten (bloed, urine…) en gezonde controles, samen met demografische en klinische gegevens over de donor. Met een gecentraliseerde biobank zullen onderzoekers vanaf eind 2014 toegang hebben tot meer dan 30.000 stalen – aangeboden door samenwerkingen tussen universiteiten, (universitaire) ziekenhuizen, bedrijven en andere kennisinstellingen.

Die samenwerking moet leiden tot beter en efficiënter onderzoek, waarvan uiteindelijk de patiënt de vruchten zal plukken.

UBiLim
De UHasselt en de ziekenhuizen ZOL en Jessa richtten vijf jaar geleden al de Universitaire Biobank Limburg (UBiLim) op, om het onderzoek binnen het Limburg Clinical Research Program (LCRP) te ondersteunen. Via het Centrum voor Medische Innovatie (CMI) werkt UBiLim nu samen met de vier andere universitaire biobanken in Vlaanderen aan de gemeenschappelijke, virtuele Biobank. Onder meer door het opzetten van de gepaste ICT-infrastructuur, worden de universitaire biobanken met elkaar verbonden en toegankelijk gemaakt.