Logo UHasselt

menu

LIMBURGS GEBOORTECOHORT


We volgen je Stap na Stap!

LIMBURGS GEBOORTECOHORT

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ONDERZOEKSRESULTATEN

De risicofactoren op ziektes later in het leven (zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten etc) nagaan bij de zwangerschap.

  • Eventuele verbanden tussen blootstelling aan omgevingsfactoren (zoals fijn stof, verhoogde BMI) en de gezondheid van het kind.
  • De effecten van omgevingsfactoren op de gezondheid van de gemeenschap.
  • De onderliggende mechanismen van ziekteprocessen op moleculair niveau ontrafelen.

 


Sinds de start van het Limburgs Geboortecohort heeft het onderzoek al verschillende belangrijke resultaten opgeleverd:

  • In een recente studie hebben we gezien dat roken tijdens de zwangerschap de efficiëntie van de energieleveranciers (de mitochondriën) van onze moederkoekcellen afneemt. In de moederkoek zijn deze mitochondriën belangrijk voor de celgroei, orgaanontwikkeling en voeding van de foetus. Dit verstoort de ontwikkeling van de moederkoek en de foetus, wat mogelijk aan de basis ligt van een lager geboortegewicht.

  • Hoe meer de moeder tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan fijn stof, hoe lager het geboortegewicht van haar kind is.

 

  • Gezinnen die dichter bij grote wegen (zoals gewest- en snelwegen) wonen worden meer blootgesteld worden aan fijn stof.

 

  • Eiwitten zorgen ervoor dat de cellen in ons lichaam goed blijven functioneren. Deze eiwitten worden afgelezen van het DNA, ons erfelijk materiaal. Bepaalde markeringen op het DNA (methylatie) controleren het afleesmechanisme en dus de manier waarop eiwitten afgeschreven worden. In een recente studie hebben we aangetoond dat deze markeringen veranderen in de moederkoek door blootstelling aan hogere concentraties fijn stof in het begin van de zwangerschap.

 


  • Verder hebben we ook aangetoond dat een bepaald stukje van het DNA dat bijdraagt aan de goede ontwikkeling en groei van de foetus minder afgeschreven wordt in de moederkoek van moeders die meer worden blootgesteld aan fijn stof tijdens hun zwangerschap.


Vermoedelijk ligt hier een aanknopingspunt voor het voorspellen van aandoeningen op latere leeftijd. Maar of dat werkelijk zo is, en over welke gevolgen het juist gaat, zal in de komende jaren duidelijk moeten worden. Neem daarom zeker ook deel aan de volgende stappen van ons onderzoek!

Bekijkt u ook eens graag onze resultaten die gepubliceerd werden in wetenschappelijke artikels? Klik dan hier om ze te bekijken!