Logo UHasselt

menu

LIMBURGS GEBOORTECOHORT


We volgen je Stap na Stap!

LIMBURGS GEBOORTECOHORT

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

STAP 1 - GEBOORTE

Stap 1 van dit onderzoek nemen onze deelnemers bij de geboorte, wanneer we moeder-kind paren rekruteren op de materniteit van Ziekenhuis Oost-Limburg te Genk. De ouders geven ons toestemming om de moederkoek(en) en het navelstrengbloed te verzamelen. Aan de hand van vragenlijsten en luchtverontreinigingsmodellen schatten wij hun blootstelling aan omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap in. We onderzoeken vroege effecten van hun blootstelling (zijnde biomerkers) in het weefsel van de moederkoek en het navelstrengbloed.


Hoe u kan deelnemen aan stap 1 vindt u hier terug.

U neemt deel aan stap 1 – Wat betekent dit concreet?

Bij de geboorte van uw kindjes ontvangt u een toestemmingsformulier en een vragenlijst i.v.m. uw leefgewoontes tijdens de zwangerschap.

Tweeling


Ná de bevalling verzamelen we enkele stalen:
• Navelstrengbloed (1)
• De moederkoek (placenta, 2)


Zowel u als uw kindjes zullen hiervan geen enkele hinder ondervinden.

 

 

Verder verzamelen we bij de moeder tijdens de routinebloedafname twee dagen na de geboorte een extra bloedstaal. U hoeft dus niet extra geprikt te worden. U zal ook gevraagd worden om een urinestaal te verzamelen.

Drie dagen na de geboorte komen we even bij u langs op de materniteit. Tijdens dit bezoek kijken we naar de reactie van uw baby's op omgevingsprikkels, zoals bijvoorbeeld het rinkelen van een belletje. Verder meten we uw bloeddruk en die van uw pasgeboren kindjes.

Wij bepalen na de geboorte of uw tweeling één- of twee-eiig is en zullen u het resultaat van dit onderzoek schriftelijk meedelen.