Logo UHasselt

menu

Rijsimulatoronderzoek


Rijsimulatoronderzoek

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

OVER RIJSIMULATORONDERZOEK

Een laaghangende zon, regenweer, de plaatsing van de wegsignalisatie of een slechte weginfrastructuur. Veel factoren beïnvloeden ons rijgedrag. Dankzij de rijsimulator kunnen we de effecten van fysieke, mentale en/of visuele beperkingen op ons rijgedrag in een gecontroleerde experimentele omgeving bestuderen. We kijken ook of een (verandering in) wegontwerp en/of de omgeving positief rijgedrag stimuleert. De rijsimulator is een onderzoekstool die we voornamelijk inzetten in de domeinen verkeersveiligheid, gedrag en wegontwerp. Bij deelname aan een rijsimulatorstudie vragen we u om in de rijsimulator enkele ritten te maken.

Hoe werkt een rijsimulator?

Een rijsimulator bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de besturingsunit en één of meerdere schermen. De besturingsunit is – net als een echte auto – uitgerust met een snelheidsmeter, een toerenteller, een claxon, richtingaanwijzers, pedalen en een versnellingsbak. Een auto besturen in de rijsimulator is bovendien vergelijkbaar met het besturen van een auto op de weg. Voor de auto staan één of meerdere schermen opgesteld, waarop de testpersoon een simulatiefilm te zien krijgt. Die film speelt het traject af dat de testpersoon moet afleggen. Welke route de onderzoekers voor de testpersoon uitstippelen en welke elementen onderzocht worden, hangt samen met waar de onderzoekers precies in geïnteresseerd zijn.

Wat testen we?

Met de rijsimulator kunnen we allerlei aspecten van uw rijgedrag meten (bv. snelheid, positie op de baan, gebruik van de pedalen). In sommige onderzoeken bestuderen we – naast het rijgedrag – het kijkgedrag van testpersonen met behulp van eyetracking. Eyetracking registreert de oogbewegingen van testpersonen, terwijl zij in de rijsimulator rijden. Tot slot meten we soms ook fysiologische maten zoals EEG (type Biosemi).

Hoe ziet een rijsimulator eruit?

IMOB beschikt over één grote rijsimulator en meerdere kleine rijsimulatoren. Net zoals je aan een nieuwe auto moeten wennen, laten we u even in de rijsimulator rijden alvorens we met het onderzoek starten.

Grote rijsimulator
Kleine rijsimulator