MobiMelder

MobiMelder

CASE STUDY

Turnhout in Actie!

De meldingsaplicatie doet zijn intrede in Turnhout

Kevin Clijmans, oud-student Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt, ontwikkelde voor zijn masterproef, in samenwerking met de stad Turnhout, de meldingsapplicatie 'Turnhout in actie!’. Het onderwerp van  zijn masterproef was “De participatie van burgers bij mobiliteitsproblemen”. De focus in de masterproef lag op één specifieke participatiemethode, namelijk de meldingsapplicatie.

De meldingsapplicatie is tot stand gekomen doordat vele burgers klagen over de huidige mobiliteitssituatie in Turnhout, maar dit niet altijd melden aan de stad Turnhout. Hierdoor worden sommige problemen vaak niet opgelost. Dankzij de meldingsapplicatie 'Turnhout in actie!' kunnen bewoners op een snelle en eenvoudige manier al hun meldingen signaleren aan de stad Turnhout.

Via de smartphone applicatie kunnen ze een foto nemen en een omschrijving toevoegen van het probleem. De applicatie stuurt ook automatisch de gps-coördinaten mee, zodat de stad Turnhout ook de exacte locatie weet. Al deze meldingen worden vervolgens weergegeven op een Google Mapskaart die iedereen kan raadplegen.

De gebruiker wordt ook automatisch op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen met betrekking tot de aangeleverde melding. Ook kan de stad Turnhout via e-mail contact opnemen om de aangeleverde melding nader te bespreken. Hierdoor kan er gezamenlijk tot een oplossing gekomen worden waar zowel burger als de stad Turnhout tevreden over zijn.

Van 26 maart 2013 tot en met 16 september 2013 liep er in Turnhout een proefperiode met de applicatie ‘Turnhout in actie!’. Het doel van het proefproject was om de communicatie en betrokkenheid van burgers bij mobiliteitsproblemen te verbeteren. De resultaten van de proefperiode waren zeer positief.

• Aantal proefpersonen: 35 personen
  • Aantal meldingen (26/03 - 16/09): 366 meldingen

• Alle proefpersonen vonden de applicatie gebruiksvriendelijk
  • 88% van de proefpersonen kreeg steeds een antwoord op zijn/haar melding
    (omwille van een technisch probleem in het begin van de proefperiode kreeg 12% van de proefpersonen op enkele meldingen geen antwoord, dit technisch probleem werd opgelost en kwam niet meer voor tijdens het verder verloop van de proefperiode)
  • De proefpersonen waren zeer tevreden over het antwoord dat ze kregen van de stad Turnhout.
  • Alle proefpersonen vinden de overzichtskaart een grote meerwaarde
  • 96% van de proefpersonen zou de applicatie blijven gebruiken
  • Gemiddelde eindbeoordeling: 8,5 op 10

Quotes

• Proefpersonen:
    • Applicatie werkt perfect, geen opmerkingen!
    • Voor mij is de applicatie momenteel prima. Kort, bondig en duidelijk. Meer hoeft dat niet te zijn.
    • Ik vind het een goed concept. Alle noodzakelijke elementen zitten er in om vlot te werken.
    • Handige applicatie!
    • Ideaal om dit continu te laten draaien, zodat mankementen sneller gesignaleerd en verholpen worden.

• Mathias De Beucker, mobiliteitsambtenaar bij Turnhout:

'Turnhout in actie!' is een gebruiksvriendelijke app voor de burger. Het is een eenvoudig en duidelijk communicatiemiddel tussen de melder en de stad.

• Wendy Janssen, administratief medewerker bij Turnhout:

Het gebruik van de applicatie geeft voldoening aan mijn werk omdat het aangenaam is als je van de burger een mailtje ontvangt om je te bedanken voor het uitgevoerde werk of voor de feedback die je hen gaf.

Voorbeeld van een bedankje van een burger:
Beste

Vanmorgen, bij terugkeer uit vakantie, hebben we gemerkt dat de stoep vlak lag. Onze dank en die van de mede-eigenaars hiervoor.

Vriendelijke groeten

• Filip De Roover, werkleider bij Turnhout:

De grootste meerwaarde van Turnhout in actie! is dat er op een zeer snelle manier een melding met foto kan doorgestuurd worden.

Media

Het proefproject 'Turnhout in actie!' verscheen op verschillende momenten in de media.

Krant

Radio