Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Actueel

Onderwijs

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

De plakkende motorkap van Google: een geniaal idee?    23 mei 2016

De plakkende motorkap van Google: een geniaal idee?
23 mei 2016

Google wil voetgangers extra beschermen met… een plakkende motorkap. Een geniaal idee? De Morgen en VTM Nieuws vroegen het aan verkeersdeskundige Tom Brijs.

Wanneer een autobestuurder een voetganger aanrijdt en na de aanrijding remt, wordt de voetganger vaak weggeslingerd. Hij belandt met een klap op de grond en loopt zo mogelijk zwaardere verwondingen op. 

Google heeft een oplossing bedacht voor dat probleem: een lijmlaag die op de voorzijde van de auto aangebracht wordt. De voetganger wordt dan niet weggeslingerd, maar blijft als het ware op de motorkap vastkleven. Dat staat in de patentaanvraag van Google, die donderdag goedgekeurd werd. "Google speelt hiermee in op een belangrijk veiligheidsprobleem", zegt Tom Brijs in De Morgen. "Decennialang hebben autofabrikanten vooral geïnvesteerd in de veiligheid van de mensen die in een wagen zitten en niet in degenen die daar rond bewegen." Google wil de veiligheid van mensen buiten de wagen verbeteren door secundaire letsels met een plakkende motorkap te beperken.

De lijmlaag wordt bedekt met een soort coating. “Vergelijk het met een eierschaal die pas breekt, wanneer er effectief een aanrijding plaatsvindt”, aldus Brijs in het VTM Nieuws. Toch zijn er ook enkele nadelen: “Het zou kunnen dat net doordat de voetganger aan de motorkap blijft plakken, het een stuk gevaarlijker wordt wanneer het voertuig na de aanrijding tegen een ander obstakel rijdt. Dan raakt de voetganger geklemd tussen twee obstakels.”

Lees hier het volledige artikel van De Morgen+ of bekijk hier de reportage van het VTM Nieuws.