Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Actueel

Onderwijs

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Waarom is er geen aftelsysteem bij verkeerslichten in België?    14 feb 2016

Waarom is er geen aftelsysteem bij verkeerslichten in België?
14 feb 2016

CONTACTPERSOON

Prof. dr. Tom BRIJS

32-11-269155

tom.brijs@uhasselt.be


Bruusk remmen aan een licht dat plots op oranje springt. We kennen het allemaal, zo ook scheidsrechter Frank De Bleeckere. Deze laatste stelde in het Radio 1 programma 'De Bende van Annemie' de vraag waarom we in België zo een aftelsysteem niet hebben, zoals in het Midden-Oosten? Professor Tom Brijs legt uit waarom: "Er is relatief weinig onderzoek naar de gevolgen van dat soort systemen. We weten dus niet welk effect het zou hebben op ons verkeer."

Er zijn 2 soorten aftelsystemen. Een systeem  dat aftelt van rood naar groen licht om roodlichtnegatie te voorkomen. In het Brusselse komen we dit al tegen voor voetgangers. "Onderzoek heeft al positieve effecten aangetoond" aldus Tom Brijs.

Daarnaast bestaat er ook een systeem om het einde van de groenfase aan te geven zodat bestuurders minder bruusk remmen en minder door het oranje of rood licht rijden. "De langetermijneffecten hiervan kennen we niet" zegt Tom Brijs.

Kortom, er is nog te weinig onderzoek uitgevoerd om te weten wat het effect is van zo een aftelsysteem op de verkeersveiligheid.

Luister hier naar het radio interview met professor Tom Brijs