Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Actueel

Alumni in de kijker: Arne Nys

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Alumni in de kijker: Arne Nys    6 jun 2017

Alumni in de kijker: Arne Nys
6 jun 2017

Er zijn héél wat UHasselt-alumni die het mooie weer maken. In binnen- én buitenland. Dat bewijst ook Arne Nys, alumnus Mobiliteitswetenschappen. Na de diploma-uitreiking in 2016 stapte hij op het eerste vliegtuig naar Berlijn om er als ‘Product Manager’ bij door2door aan de slag te gaan. Herbeleef het avontuur van Arne Nys in twaalf vragen.

1.Na de middelbare school ging ik mobiliteitswetenschappen studeren, omdat …
ik als kind al steden tekende en ze met wegen en spoorlijnen verbond. Ik was erg geïnteresseerd in hoe we onze stedelijke ruimte indelen, opbouwen en verbinden. De opleiding Mobiliteitswetenschappen was dan een volgende logische stap.

2. De belangrijkste troef van de opleiding is …
de relevantie van het onderwerp en de holistische aanpak. Mobiliteit is overal, en het dringt tot veel verschillende disciplines door. Zelfs in het mobiliteitsbedrijf waar ik nu werk, is een opleiding als de mijne uniek. Dat is een grote troef. Door de brede kennis die ik tijdens de opleiding heb verworven, ben ik bovendien van veel markten thuis.

3.Wat studeren in Diepenbeek zo bijzonder maakte, was …
de kleinschaligheid. Of je nu TEW, architectuur of chemie studeerde, in Diepenbeek kende iedereen elkaar. De opleiding Mobiliteitswetenschappen was minder bekend bij onze medestudenten. Als Mobiliteitswetenschapper in spe leer je in de eerste weken al snel dat je een korte uitleg over je opleiding moet hebben klaarstaan. (lacht) Voor mij persoonlijk, had die kleinschaligheid af en toe ook een keerzijde. Op sommige momenten voelde ik de nood om eens uit te breken. Dan waren mijn vrienden in naburige steden gelukkig nooit ver weg.

4. Mijn favoriete plekje op de campus was …
het restaurant. Daar brachten we ettelijke uren per dag door: om aan opdrachten te werken of om eenvoudigweg te ontspannen. Ons jaar vormde namelijk een hechte en plezante groep, wat onze docenten ongetwijfeld tijdens de proclamatie gemerkt hebben!

5. De docent die mij het meest inspireerde, was …
Willy Miermans. Hij was een docent die je kon laten dromen en die je in een visie meenam. Zo’n docenten laten een blijvende indruk na. Ze vormen je op een heel andere manier. Je kan het niet vergelijken met het cliché beeld van een docent die gewoon slides afleest.

6. Als student was ik …
kritisch, maar constructief. Ik vertegenwoordigde de opleiding in zowat alle mogelijke organen als student en zat in de studentenraad. Als studentenvertegenwoordiger heb ik me ingezet om de opleiding voor de huidige en toekomstige studenten Mobiliteitswetenschappen naar een hoger niveau te helpen tillen.

7. Als er één ding is dat ik aan de UHasselt geleerd heb, is het …
dat dingen nooit zo simpel zijn als ze lijken. Er bestaat geen pasklaar antwoord voor onze problemen; net daarom moeten we er grondig over nadenken en onderzoek uitvoeren. Wetenschappelijk onderzoek mag traag gaan, want nuanceren heeft tijd nodig. Dat staat in schril contrast met het bedrijfsleven.

8. Ik ben bij door2door terechtgekomen door …
mijn internationale stage in Berlijn tijdens mijn eerste masterjaar. Ik heb toen door2door leren kennen, omdat ze een multimodale reisapp uitbrachten. In het laatste academiejaar heb ik dan bij de Berlijnse start-up voor een stage gesolliciteerd, werd ik uitgenodigd voor een gesprek – eerst via skype, daarna ter plaatse – en heb ik een opdracht uitgewerkt. Even later belden ze mij dat ik werd aangenomen. Het oorspronkelijke plan was een stage van een half jaar, maar ik hou van wat ik doe. Ik leer elke dag bij en de sfeer is er gezellig, dus ik blijf er nog wel een tijdje.

9. Op een typische werkdag …
verschijn ik meestal pas om 10:00 uur op het werk. Een product manager moet voortdurend samenwerken met ontwikkelaars, designers, het business development-team en sales. Je moet dus met de juiste mensen op het juiste moment samenzitten en alle informatie naar alle collega’s doorspelen. Iedereen moet namelijk over dezelfde informatie beschikken om goede beslissingen te nemen. Bij mooi weer trekken we na het werk vaak naar ons dakterras met uitzicht op de stad.

10. In mijn job heb ik het meest moeten wennen aan …
in een snel tempo overwogen keuzes maken. In tegenstelling tot een universiteit heb je in een hyperdynamische start-up geen tijd om uitgebreid onderzoek te voeren. Je moet snel beslissingen nemen en hebt vaak te weinig achtergrondinformatie om je beslissing op te baseren. Daar komt nog een extra uitdaging bij kijken: niet iedereen heeft dezelfde voorstelling over (de toekomst van) het product als jij. Je moet ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit en aan hetzelfde idee werkt. We zijn één grote machine die voortdurend geolied en bijgesteld moet worden. Dat vereist wel wat communicatietalent en overtuigingskracht.

11. De sleutel voor succes ligt volgens mij …
bij jezelf, hoe melig! Ik heb ondervonden dat je in het leven enkel vooruitgaat, als je er zelf aan werkt. Wachten op anderen haalde weinig uit. Blijf dus ondernemen! Zet telkens nieuwe stappen om jezelf te verbeteren.

12. De huidige en toekomstige studenten Mobiliteitswetenschappen raad ik aan …
om initiatief te nemen. Doe ook datgene wat docenten niet van je verwachten. Wees kritisch en ga er soms eens tegenin. Laat je niet alles inlepelen. Wees trots wat je verwezenlijkt. Kortom: zorg ervoor dat je opleiding het waard is.