Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Actueel

Over de Belgische landsgrenzen: op Erasmus in Praag

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Over de Belgische landsgrenzen: op Erasmus in Praag    12 sep 2017

Over de Belgische landsgrenzen: op Erasmus in Praag
12 sep 2017

“Een van mijn meest gelukkige, spannende en leerzame momenten uit mijn studentenleven.” Maxime Walczynski blikt tevreden terug op zijn Erasmus-uitwisseling in de Gouden Stad, Praag (Tsjechië). Vorig academiejaar verbleef hij er om vijf maanden aan de Czech Technical University (CTU) te studeren. Ondertussen is hij terug in België. “Met een schat aan ervaring en veel vrienden rijker”, lacht Maxime.

Druk, druk, druk. “De beginweken van Erasmus zijn hectisch. Je moet alles van A tot Z regelen. Denk bijvoorbeeld aan jouw verblijf, de studentenadministratie en de samenstelling van je lessenpakket”, aldus Maxime Walczynski. Na wat gepuzzel heeft hij zich uiteindelijk voor negen vakken ingeschreven: ‘Basics of air transport’, ‘Aircraft 1’, ‘Investments and financing in transportation’, ‘Satellite technologies and logistics’, ‘Highway intersections and motorways’, ‘Risk analysis and management’, ‘Statistics’, ‘Analysis and Prevention of traffic accidents’ en ‘Transportation and land use planning’. “De vakken worden in kleine groepen gegeven en op een interactieve manier gedoceerd, wat het interessant én gemakkelijk maakt om te studeren.”

In sommige vakken heeft Maxime zelfs een nieuwe passie gevonden. “De vakken ‘Basics of air transport’ en ‘Aircraft 1’ hebben mijn interesse voor luchtvaart aangewakkerd. We verdiepten ons onder meer in de luchtverkeersleiding, de vrijheden in het luchtverkeer, de contructie van luchtvaartuigen (vliegtuigen, motoren en helikopters) en de aerodynamica. Nu, meer dan drie maanden later, zinderen die vakken nog steeds na. Ik overweeg sterk om me na de master Mobility Management in luchtvaart te specialiseren.”

Studentenleven in Praag: 10/10

Maxime is niet enkel enthousiast over de universiteit, ook het studentenleven in Praag krijgt van hem een dikke 10/10. “Praag wordt overspoeld door toeristen, maar na enkele weken leer je al snel de lokale en rustige buurten kennen zoals Zizkov”, vertelt Maxime. “Het uitgaansleven is er fantastisch. Er zijn clubs waar ze commerciële muziek draaien, maar ook alternatieve clubs waar ze bijvoorbeeld elektronische muziek draaien. Tot in de vroege uurtjes! Wie het liever rustiger houdt, kan heerlijk vertoeven in het Letná Park. Er is elke avond live muziek, en dat met de skyline van Praag op de achtergrond. Voor elk wat wils dus!”

Sightseeing

Met negen vakken die Maxime volgde en een bachelorpaper die hij tegelijkertijd afwerkte, had hij het flink druk. Ondanks het pittige weekschema vond hij toch tijd om hier en daar een uitstap mee te pikken. “StudentZone Prague organiseert regelmatig een uitstap voor buitenlandse studenten om hen de Tsjechische cultuur te laten opsnuiven. Tsjechen zijn grootste bierdrinkers ter wereld en dus mag een bezoek aan een bierbrouwerij dan ook niet ontbreken! We hebben met StudentZone Prague toen de brouwerij Kozel bezocht. Lekker bier wel! Met die organisatie hebben we nog een onvergetelijke citytrip naar Krakau gedaan, die we dan met een bezichtiging aan het concentratiekamp Auschwitz gecombineerd hebben.”

Maxime heeft het land ook op eigen initiatief doorkruist. Hij bezocht onder meer de stad Karlsbad, de verlaten kalksteengroeve Vakla Amerikana en het nationaal park České Švýcarsko in het noorden van Tsjechië. In België beter bekend als ‘Boheems-Zwitserland’. “Adembenemend: uitgestrekte bossen, kronkelende rivieren en zowel gemakkelijke als uitdagende wandelroutes. Tijdens deze hiking trip zijn we ‘off the beaten track’ gegaan, gelukkig zijn we na een lange, intensieve wandeltocht toch terug in het dorpje geraakt”, aldus Maxime.

Ook op Erasmus?

Voor de toekomstige ERASMUS-studenten heeft Maxime Walczynski een duidelijke boodschap: “ERASMUS is een schitterende ervaring. Het maakt je zelfstandiger en in zekere zin ook volwassener, omdat je juist alles zelf moet regelen. Praag en haar universiteit zijn als Erasmusbestemming trouwens zeker de moeite waard! Als toekomstige Erasmussers hulp nodig hebben (bv. zoektocht naar een kot), mogen zij mij altijd mailen.” Maxime is te bereiken via maxime.walczynski@student.uhasselt.be.