Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Actueel

Onderwijs

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

UHasselt studenten geven advies over mobiliteitsplan WK Cyclocross 2016    15 jun 2015

UHasselt studenten geven advies over mobiliteitsplan WK Cyclocross 2016
15 jun 2015

De aanleg van een (tijdelijke) brug over het Albertkanaal en toegangstickets koppelen aan openbaar vervoer… Het zijn maar twee van de vele ideeën/adviezen die studenten mobiliteitswetenschappen van de UHasselt recent presenteerden aan de organisatie van het WK Cyclocross 2016 in Heusden-Zolder (30-31 januari 2016). Het project kaderde in het opleidingsonderdeel Case Studie II in het tweede bachelorjaar.

Voor het WK Cyclocross in Heusden-Zolder worden eind januari 2016 80.000 binnen- en buitenlandse bezoekers verwacht. “Die komen allemaal met verschillende vervoersmodi naar het circuit van Zolder. Het is met andere woorden belangrijk voor de organisatie om vooraf na te denken over mogelijke verkeersproblemen – en over oplossingen”, zegt Emilie Couwenberg (School voor Mobiliteitswetenschappen, UHasselt).

Tweedejaarsstudenten mobiliteitswetenschappen kregen de opdracht om een handje te helpen en een adviesrapportage op te stellen voor de circulatie van het verkeer tijdens het WK. Om verkeershinder, wildparkeren en onveilige verkeerssituaties te vermijden, verdiepten ze zich gedurende enkele weken in de omgeving van Heusden-Zolder en werkten ze verschillende scenario’s voor een mobiliteitsplan uit. Emilie Couwenberg: “De studenten moesten gegevens verzamelen en oplossingen bedenken, een eindrapport schrijven én dat voorstel presenteren aan de WK-organisatie.”

Tijdelijke brug Albertkanaal
De studenten kwamen niet enkel met klassiekere oplossingen aanzetten – waaronder parkeermogelijkheden (o.m. in Hasselt, rond het circuit en op het industrieterrein van Heusden-Zolder) en shuttlediensten –, maar schoven ook innovatieve ideeën naar voren. “Zo stelde een student voor om het toegangsticket voor het WK gericht te koppelen aan het openbaar vervoer.” Een andere student pleitte dan weer voor verkorte looproutes voor de toeschouwers, met zelfs de aanleg van een tijdelijke brug over het Albertkanaal.