Logo UHasselt

menu

NuTeC


Nuclear Technology Centre

NuTeC

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

INTERVENTIE

Interventie

Wanneer een alarm (op een meetpoort) gegenereerd wordt moet men overgaan tot een interventie. Dit houdt onder andere het lokaliseren van de bron in.

  • Binnen wettelijke dosislimieten kan een eigen medewerker de interventie uitvoeren. NuTeC verschaft ook opleiding aan medewerkers om dit te kunnen.
  • Wanneer de dosislimiet overschreden wordt, moet de interventie uitgevoerd worden door een erkend stralingsdeskundige.
  • Erkende stralingsdeskundigen van NuTeC kunnen de interventie uitvoeren.
  • Na elke interventie: alarmrapport indienen bij het FANC. Indien boven de limiet, moet de aangifte gebeuren door een erkend stralingsdeskundige.
  • De bron wordt eerst lokaal opgeslagen, later worden langlevende radioactieve bronnen afgevoerd worden naar NIRAS.

Heeft u een alarm op uw meetpoort en wenst u een deskundige voor het isoleren en identificeren van de oorzaak van het alarm? Wij kunnen u ook helpen met de administratie naar het FANC.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een offerte.

 

Karakterisatie

Heeft u een materiaal op het bedrijf waarvan u vermoedt dat het radioactief is? Als u het materiaal zou afvoeren of verkopen aan een handelaar, zou dit dan een alarm kunnen geven op een meetpoort? Om welke aard radioactiviteit gaat het? Kan ik het materiaal stockeren zodat de radioactiviteit na een zekere tijd vervallen is?

Door karakterisatie krijgt u een antwoord op dit soort vragen. Karakterisatie kan zowel on-site als in het laboratorium. Voor een on-site karakterisatie komt een medewerker van NuTeC met apparatuur naar uw site. In veel gevallen kunnen uw vragen direct beantwoord worden. Het is ook mogelijk om een staal te nemen, dit wordt dan door NuTeC in het laboratorium geanalyseerd.

  • aard van de straling;
  • hoeveelheid van de straling (activiteit)
  • Natuurlijke of artificiële radioactiviteit;
  • Vervalstockage mogelijk of niet.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een offerte.
Let op: Voor stalen die boven de ADR limiet liggen gelden speciale regels. Wij zullen u over het algemeen ook vragen om het staal terug te nemen na analyse.