Logo UHasselt

menu

Onderwijs


Onderwijs

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MEELOOPLESSEN

 • Actuele thematiek met grote impact op de samenleving

  Verkeer haalt dagelijks het nieuws en heeft een grote impact op de samenleving. Enkele confronterende feiten en cijfers over mobiliteit en verkeersveiligheid in Vlaanderen/België vind je hieronder. Dit geeft je een goed beeld van de context waarbinnen de mobiliteitsmanager actief is:
  • Het Vlaamse autosnelwegennet is na het Brusselse en het Nederlandse het dichtste van de EU.
  • In 2007 waren bijna 3,8 miljoen motorvoertuigen ingeschreven in Vlaanderen, wat een verdubbeling is op 20 jaar tijd.
  • In 2007 stonden we 5,4 miljoen uren in de file op de Vlaamse hoofdwegen. De grootste problemen spelen zich af rond Brussel en Antwerpen.
  • De voorbije jaren is het aantal verkeersdoden in Vlaanderen gedaald, maar in de groep van 15 tot 29 jarigen is verkeer nog steeds doodsoorzaak nummer één.
  • Fietsen is ongeveer 3 keer gevaarlijker dan autorijden. Het verbeteren van de infrastructuur en de verkeersveiligheid voor deze doelgroep dringt zich dan ook op!
  • Ten opzichte van 1990 nam het energieverbruik van de transportsector met een vierde toe. Het energieverbruik wordt voor 97% verklaard door het wegvervoer.
  • Ook de CO² emissies zijn tussen 1990 en 2006 met meer dan een vierde gestegen.
  • Ongeveer een vijfde van de broeikasgasemissies worden veroorzaakt door de transportsector.

   Studenten en medewerkers Verkeerskunde fietsten voor Levenslijn!

   Levenslijn stond in 2006 in het teken van "Veilig en meer fietsen voor jongeren". Ook Verkeerskunde heeft zijn steentje bijgedragen. Op 23 en 24 mei organiseerden de opleiding Verkeerskunde en het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de UHasselt een 24 uren-actie. Studenten en medewerkers namen het tegen elkaar op en fietsten gedurende 24 uren op hometrainers voor het goede doel.

   Klik hier om het filmpje te bekijkenBekijk hier het filmpje van deze actie 


 • Uniek in Vlaanderen: enkel aan de Universiteit Hasselt

  Sinds september 2004 biedt de UHasselt als enige universiteit in Vlaanderen de unieke academische opleiding verkeerskunde aan. Een 110-tal studenten zijn je al voorgegaan. Ga ook jij de uitdaging aan? • Veelzijdig en breed studieprogramma

  De thema’s verkeersveiligheid en mobiliteit vormen de rode draad doorheen het studieprogramma. Het studieprogramma is breed opgebouwd en bestaat uit een stevige basis in verkeerswetenschappen en een aantal relevante randdisciplines. Binnen de verkeerswetenschappen (bv. vakken als verkeerskunde, verkeerstechniek, planologie en planning, …) worden de thema’s verkeersveiligheid en mobiliteit vanuit verschillende invalshoeken benaderd. De combinatie van deze verkeerswetenschappen met verschillende relevante randdisciplines (bv. statistiek, economie, sociologie, ...) maken van jou een veelzijdige mobiliteitsmanager.

 • Praktijk- en toepassingsgericht

  Een deskundige mobiliteitsmanager word je niet enkel vanachter je bureau. Daarom trek je al vanaf het eerste jaar de straat op om praktische vaardigheden op te doen via case-studies waar je individueel of samen met medestudenten aan werkt.

  In het derde bachelorjaar breng je al je kennis en vaardigheden samen en werk je individueel aan een project waarbij je een probleem of situatie uit de praktijk aanpakt.
  Zelfs studiedomeinen zoals statistiek, economie, enz... worden benaderd aan de hand van concrete toepassingen. Naast de eerder theoretische hoorcolleges worden er immers ook werkzittingen georganiseerd waarin talrijke toepassingen aan bod komen. Voorbeelden van concrete opdrachten vind je in de onderstaande filmpjes.

  Volg één van onze studenten en ga zelf mee op verkeerskundig onderzoek:

  Klik hier om het filmpje te bekijkenAnalyse van een ‘zwart’ kruispunt in Genk 

  Klik hier om het filmpje te bekijkenOpstellen mobiliteitsplan voor de stad Maaseik

  Klik hier om het filmpje te bekijkenPresentatie mobiliteitsplan voor de stad Maaseik


   

  sfeerbeeld {this.parent.field(title)}
 • Ruimte voor ontplooiing van eigen interesses dankzij de keuze uit 3 trajecten

  Vanaf het eerste bachelorjaar kan je je verdiepen in een bepaald domein van interesse door bij je inschrijving te kiezen tussen één van de 3 aangeboden trajecten. Verkeerswetenschappen vormen de basis van de opleiding, maar daarnaast kun je per jaar ook twee opleidingsonderdelen kiezen die aansluiten bij je technische, economische of sociale interesse:

  • Kies je voor het technisch traject, dan zullen, bovenop de aangeleerde verkeerskundige kennis, vooral je kwantitatieve en technische competenties ontwikkeld worden.
  • Kies je voor het economisch traject, dan zullen vooral economische competenties en vaardigheden aan bod komen.
  • Wens je voornamelijk je communicatieve en sociale vaardigheden verder te ontwikkelen, dan kies je voor het sociaal traject.

  Welk traject je ook kiest, je zal nog steeds evenveel mogelijkheden en kansen hebben in de Master in de verkeerskunde en/of in het werkveld.
 • Werkzekerheid: 500 à 600 mobiliteitsdeskundigen zijn direct inzetbaar

  Uit een grondige studie van de arbeidsmarkt bleek dat er in Vlaanderen een markt voor ongeveer 550 speciaal opgeleide mobiliteitsdeskundigen was. Deze behoefte is sinds het onderzoek nog sterk toegenomen. Ga jij ook voor een boeiende, afwisselende job met werkzekerheid? Kies dan voor de opleiding verkeerskunde.
 • Internationaal georiënteerd

  Praktische vaardigheden doe je niet alleen op, op het terrein zelf, maar ook door regelmatig van gedachten te wisselen met andere deskundigen uit binnen- en buitenland. Binnen de opleiding verkeerskunde, krijg je hiervan alvast een voorsmaakje in het tweede jaar, tijdens het “Atelier Internationaal”. Onze tweedejaarsstudenten verenigen zich dan 2 dagen lang met hun Nederlandse collega’s om samen de thema’s mobiliteit en verkeersveiligheid over de grenzen heen verder uit te diepen. In het derde bachelorjaar heb je als student ook de mogelijkheid om “op Erasmus” te gaan. Gedurende 1 semester studeer je aan een buitenlandse universiteit en kom je in contact met heel wat internationale studenten. Daarnaast zijn er in de opleiding verkeerskunde ook enkele (internationale) docenten. Deze zijn zowel nationaal als internationaal gekend als expert in hun vakgebied.

  Atelier Internationaal

  Klik hier om het filmpje te bekijkenVlaamse en Nederlandse studenten verkeerskunde draaien het verkeersbeleid van Vlaanderen en Nederland binnenstebuiten