Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Informatica


Informatica

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BEROEPSKEUZES

Informatica studeren is kiezen voor de toekomst

De maatschappij heeft een structurele behoefte aan academisch opgeleide informatici. Informatica is immers prominenter aanwezig in de maatschappij.

Informaticatoepassingen in ondernemingen, bij de overheid en in organisaties zijn talrijk. Gespecialiseerde softwareontwikkelteams zijn noodzakelijk om deze toepassingen te ontwikkelen. Anderzijds is er ook steeds meer behoefte aan informatici als consultant, projectleider en analist. In deze rol zijn informatici de veelzijdige menselijke schakel tussen de informatica(toepassing) en de uiteindelijke omgeving waarin de toepassing zal worden gebruikt. Bovendien bestaat behoefte aan docenten om de gebruikers te trainen in het gebruik van nieuwe toepassingen. De groei van internet en de explosie van telecommunicatiesystemen (gsm, navigatiesystemen, satellietcommunicatie,...) bewijzen het belang van computernetwerken. Dit betekent meer vraag naar netwerkspecialisten en -beheerders. De grote vraag naar exact wetenschappelijk opgeleide informatici met oog voor praktische toepassingen geraakt maar niet ingevuld, noch in Vlaanderen noch wereldwijd. In hun opleiding krijgen universitaire informatici een referentiekader mee waarbinnen ze hun kennis en vaardigheden kunnen plaatsen. Daardoor zijn zij het best gewapend tegen de razendsnelle veranderingen in hun vakgebied, en behouden ze ook op langere termijn uitstekende perspectieven.

Als afgestudeerde master van de UHasselt heb je de arbeidsmarkt heel wat te bieden:

  • je beschikt over veel praktijkervaring, vaak opgedaan bij potentiële werkgevers en daardoor snel inzetbaar;
  • je hebt internationale ervaring en je bent in staat je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden;
  • je beschikt over een uitstekend referentiekader, waardoor je snel vertrouwd geraakt met nieuwe technieken.

Je kunt terecht in een waaier van functies:

projectconsultant, projectleider, IT-manager, CIO (chief information officer), functioneel/technisch analist, systeemontwerper, netwerkbeheerder, hightech software-ontwerper, systeembeheerder, pre-sales consultant, onderzoeker (aan universiteiten & bedrijven), docent.

Je kunt een eigen onderneming opstarten of terecht in de ICT-sector, commerciële en dienstverlenende bedrijven, productiebedrijven, financiële instellingen, onderzoeksinstellingen, overheidsdiensten, de medische sector, onderwijsinstellingen, de high-tech industrie.