Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Interieurarchitectuur


Interieurarchitectuur

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FAQ

Wat is het “profiel” van de toekomstige student (interieur) architectuur?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven: beide opleidingen (architectuur en interieurarchitectuur) zijn heel erg veelzijdig. Een student die een goed parcours wil afleggen is dus best van veel markten thuis: je moet zin hebben om creatief bezig te zijn en met je handen te werken, je beschikt over een goede dosis technisch en analytisch inzicht, maar evenzeer ben je geboeid door mens- en cultuurwetenschappen. In de opleiding werk je vaak in groep, maar je gaat ook individueel aan de slag. Het is ook belangrijk om goed te kunnen plannen en hard te willen werken. Daarnaast vormen een communicatief vermogen, een open geest en een geëngageerde instelling zeker een pluspunt.

Moet ik al kunnen tekenen alvorens aan de opleiding te starten?

Beide opleidingen starten in de veronderstelling dat elke student nog moet leren tekenen. Een bee tje aanleg of ervaring is mooi meegenomen, maar het uitgangspunt is dat iedereen kan leren tekenen. De praktijk begint dus van nul, maar bouwt wel vrij snel op. Oefenen zal dus de boodschap zijn. Praktijklessen met regelmatige feedback en individuele begeleiding helpen je hierbij.

Hoeveel studenten telt de opleiding?

Er starten jaarlijks ongeveer 90 studenten in eerste bachelor architectuur en 50 studenten in eerste bachelor interieurarchitectuur. De hoorcolleges volg je in groep (alle studenten van dat jaar samen), voor de ontwerpstudio’s, de werkzittingen voor de theorievakken en de practica worden de studenten opgedeeld in groepjes van ongeveer 20-25. Dit zorgt ervoor dat er veel mogelijkheden zijn tot persoonlijke begeleiding, actieve deelname en interactie (zowel tussen studenten onderling als tussen studenten en docenten).

In totaal studeren er, verspreid over de verschillende jaren, zo’n 500 studenten aan de faculteit Architectuur en kunst.

Vind ik gemakkelijk werk met een diploma architectuur of interieurarchitectuur?

Voor architecten en interieurarchitecten is er een waaier aan beroepsmogelijkheden. Lang niet alle architecten komen terecht in een architectenbureau en lang niet alle interieurarchitecten starten als zelfstandig interieurarchitect. Doorheen de opleiding ontdek je stilaan waar je interesses en sterktes liggen. Door gerichte keuzes te maken in je vakkenpakket kan je op die manier je toekomst een beetje sturen in de richting die jou het beste ligt.

Kost architectuur of interieurarchitectuur studeren veel?

Wie (interieur)architectuur studeert heeft uiteraard te maken met de klassieke kosten voor cursussen, kot, vervoer en andere. Daarbij komt nog het materiaal om bv. maquettes te maken, de aankoop van tekenmateriaal enz. We doen heel erg ons best om deze kosten zo laag mogelijk te houden: hout, karton, papier, tekenmateriaal… kunnen in huis aan voordelige tarieven aangekocht worden. Ook hebben we een werkhuis (met deskundige begeleiding) waar de studenten aan de slag kunnen om hun ontwerpen te realiseren. Daarnaast beschikt de faculteit over plotters waarop plannen, foto’s… aan een voordelige prijs gedrukt kunnen worden. Een (indicatief) overzicht van de studiekosten per opleiding per jaar vind je op www.uhasselt.be/ studiekosten. In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een tussenkomst bij de aankoop van je boeken, materiaal…

Meer info hierover vind je hier.

Kan ik naar het buitenland gaan tijdens de opleiding?

Zeker en vast! Studenten kunnen op internationale uitwisseling gaan (bv. Erasmus), er worden internationale studiereizen gemaakt en ook zijn er mogelijkheden om voor een internationale ontwerpstudio te kiezen of om op buitenlandse projectstage te gaan. Door te kiezen voor de internationale (Engelstalige) master of interior architecture (met focus op herbestemming) kan je bovendien internationale ervaring opdoen in eigen land.