ANJA HENCKENS: “DE JOB LEER JE PAS OP DE WERKVLOER”

Anja Henckens studeerde chemie aan de Universiteit Hasselt, haalde haar licentie aan de K.U. Leuven, maar keerde voor haar doctoraat terug naar Diepenbeek.

Anja: “Het was een bewuste keuze. Ten eerste koos ik voor de geografisch best gelegen plaats. Maar er was meer. Aan de UHasselt heerste een gemoedelijke, familiale sfeer en een leuke mentaliteit. Je bent er veel minder een nummer dan elders.”

Patent

“Bovendien paste mijn onderwerp perfect in het labo van professor Dirk Vanderzande die organische en polymere scheikunde gaf en onderzoek deed binnen het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) naar de invloed van geleidende polymeren op organische zonnecellen. In mijn postdoctoraat onderzochten we nieuwe syntheseroutes om bepaalde molecules te maken. We hebben daar overigens een patent opgenomen.”

Dat postdoctoraat deed Anja enerzijds uit interesse en anderzijds omwille van het feit dat er op dat moment (eind jaren negentig) weinig werk te vinden was voor een scheikundige: “Maar tijdens dat postdoctoraat veranderde de markt weer en was er plots wel weer werk in overvloed, zeker voor een afgestudeerde in de polymere of organische scheikunde.”

Zelf kwam ze bij Henkel terecht omdat men daar iemand zocht met een doctoraat in organische en polymere scheikunde. Bovendien kende Anja iemand binnen de organisatie en was het arbeidscontract vrij snel afgesloten.

Postdoctoraat

Anja: “Ik doe nu wat ik graag doe en waarvoor ik gestudeerd heb. Al kun je dit soort jobs eigenlijk pas op de vloer leren. Er is geen specifieke opleiding voor. Je gebruikt wel elementen die je op de unief leerde, maar dan nog. Veel van de praktisch toepasbare zaken heb ik pas geleerd toen ik mijn doctoraatsthesis aan het schrijven was. Dán moet je alles op een rijtje zetten en zorgen dat je perfect weet waarmee je bezig bent. Met mijn postdoctoraat leerde ik die zaken al een eerste keer toepassen.”

Bij Henkel vertelde men haar onmiddellijk dat ze niet moest panikeren in het begin omdat het minstens twee jaar duurt vooraleer je de job hier degelijk kent.

Anja: “Zo’n bedrijf als Henkel werft je eerder aan op basis van je diploma en je potentieel dan op je effectieve kennis. Hetgeen je hier moet doen (Anja houdt zich bezig met het constant optimaliseren en verbeteren van organische lijmen die gebruikt worden in gsm’s, laptops, gpssystemen, nvdr) is zo specifiek dat je dat écht moet léren door te doén.”