Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Wiskunde


Wiskunde

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

AFGESTUDEERDEN WISKUNDE GETUIGEN

Patrick Kahn: “Ik begrijp de technologie achter bedrijfsprocessen en veranderingen”


“De overgang van middelbaar onderwijs naar de universiteit was aan UHasselt niet zo bruusk. Bovendien zag ik het trimestersysteem ook wel zitten,” motiveert Patrick Kahn zijn keuze voor het toenmalige LUC. 

Hij koos voor de richting wiskunde omdat het zo’n gevarieerde richting was met zowel wiskunde als informatica: “Op die manier kon je je definitieve keuze nog een jaartje uitstellen, want welke 18-jarige weet nu precies wat hij met zijn verdere leven wil doen?”

Artificiële intelligentie

Patrick blijkbaar ook niet helemaal, want na zijn studies als licentiaat wiskunde-informatica volgde hij nog een MBA aan het Solvay Instituut in Brussel: “Ik zag het absoluut niet zitten om de hele dag te programmeren. Ik had het eerder voor conceptuele dingen. Mijn thesis ging over artificiële intelligentie en mijn stage eind jaren tachtig liep ik in een bedrijf dat gebruik maakte van een expertsysteem als deel van een marketingcampagne.

Het was in dát bedrijf dat ik interesse kreeg om nog bedrijfskunde bij te gaan studeren, hetgeen resulteerde in een MBA.”

Een terecht keuze, zo bleek want toen hij de markt opging en zich profileerde als een informaticus met een financiële background, had hij de jobs maar voor het uitkiezen. Zijn eerste job was die van business analist bij een grote verzekeraar waar hij doorgroeide tot teamleader van een kleine groep die financiële applicaties ontwierp.

Interessante combinatie

Patrick: “Na verloop van tijd hield ik me steeds minder bezig met programmeren en meer met de businesskant van de zaak. Het programmeren was trouwens een grote ontnuchtering. Op de unief hadden we altijd met de nieuwste applicaties onder Windows of MacOS gewerkt. Maar in mijn eerste werkomgeving zaten ze nog te werken op een mainframe en hadden ze van een muis of een grafische user interface nauwelijks gehoord. Dat was wel een schok. Maar de jobinhoud beviel me wél. De combinatie van technologie en economie was wat ik echt wilde doen.”

Projectmanager

Patrick kwam vervolgens terecht bij de producent van havermout en ontbijtgranen Quakers om via enkele omwegen als projectmanager te belanden bij IBM. Patrick: “Wij helpen klanten met het analyseren en definiëren van hun ICT-noden en vullen die vervolgens in met zowel zelf ontwikkelde of bestaande software als hardware. Ik hou me nu dus voornamelijk bezig met het optimaliseren van bedrijfsprocessen, en het daaraan gekoppelde change- en projectmanagement.”

“Mijn ICT-achtergrond is daarbij een goede hulp omdat ik – in tegenstelling tot vele van mijn economisch of financieel geschoolde collega’s – weet waarover ik praat en de technologie achter die bedrijfsprocessen en veranderingen begrijp.”

Patrick is van plan om deze job nog een tijd te blijven doen: “Het is een boeiende, uitdagende job omdat ik regelmatig van klant en dus van werkomgeving verander en telkens nieuwe problemen tegenkom. Ik ben al regelmatig gevraagd om over te stappen, ook door klanten. Maar zolang deze job geen routine wordt, zie ik niet in waarom ik zou veranderen.”