Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Handelsingenieur in de beleidsinformatica


Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BELEIDSINFORMATICA OF HANDELSINGENIEUR?

Hoewel handelsingenieur (HI) en handelsingenieur in de beleidsinformatica (BI) een bedrijfseconomische opleiding zijn met een grote kwantitatieve component, zijn er substantiƫle verschillen in beide opleidingen. Op drie punten verschilt het curriculum van BI met HI. Het eerste punt is de IT-gerelateerde en data-component. Iemand die kiest voor de opleiding BI krijgt opleidingsonderdelen zoals Database management en Business Intelligence. In vergelijking met BI, focust HI meer op exacte wetenschappen. Zo heeft een HI-student opleidingsonderdelen zoals Chemische technologie en Natuurkunde en technologie.

Het tweede punt is de procescomponent en hoe deze processen worden ondersteund in ondernemingen met behulp van IT. Dit komt aan bod in het curriculum van BI bij opleidingsonderdelen zoals Business analyse en IT architectuur en infrastructuur. HI focust daarentegen meer op de kwantitatieve component. Een HI-student krijgt bijvoorbeeld een uitgebreidere versie van hogere wiskunde 2 (6 studiepunten) en heeft het opleidingsonderdeel micro-economische optimalisatie 2.

Het derde punt is de innovatie-component en hoe bedrijven een disruptieve verandering kunnen aanbrengen in hun business model met behulp van IT. Een BI-student krijgt het opleidingsonderdeel Agile business model design. HI legt meer de nadruk op een bredere algemene bedrijfseconomische vorming. Dit uit zich in opleidingsonderdelen zoals Management accounting en Bedrijfsfinanciering 2.