Hou mij op de hoogte

Ingenieurswetenschappen

DE MASTEROPLEIDING CHEMICAL ENGINEERING AAN DE TU/E

Opleiding tot scheikundig ingenieur

In de masteropleiding Chemical Engineering leer je technische oplossingen aan te dragen voor problemen en vraagstukken met betrekking tot de chemische proces- en producttechnologie. Onderwijs en onderzoek zijn in deze masteropleiding sterk met elkaar verweven, waardoor je direct kennismaakt met de recenste ontwikkelingen in het vakgebied. Daarnaast leer je tijdens de opleiding te werken met de nieuwste tools en technieken waarover een scheikundig technoloog kan beschikken.

Binnen de masteropleiding Chemical Engineering bestaan er twee afstudeerrichtingen met veel afstudeermogelijkheden. Deze richtingen vertegenwoordigen de verschillende onderzoeksspeerpunten van de faculteit. Ontdek welke richting bij je past.

Als je productiefaciliteiten voor chemische producten wil kunnen ontwerpen en optimaliseren, is een diepgaande kennis van process engineering vereist. Je leert chemische processen te ontwerpen en kennis te integreren van transportfenomenen, ontwerp van chemische reactoren, scheidingstechnologie, ontwerp van fabrieksinstallaties, ontwikkeling van processen en controle van processen. Je bestudeert onder meer multifase reactoren, (reactieve) scheidingsprocessen en de ontwikkeling en het ontwerp van specifieke processen en producten voor de industrie. Als procesingenieur leer je controleerbare, veilige en duurzame productieprocessen te ontwerpen. Bij de afstudeermogelijkheden kies je tussen: chemical reactor engineering, multi-scale modelling of multi-phase flows, chemical process intensification, separation technology, micro flow chemistry and process technology en polymer reaction engineering.

Ontwerpen en ontwikkelen van molecules met een grote mate van specificiteit is een sleutelcompetentie in de chemie. Moleculaire ingenieurs spelen een prominente rol in de ontwikkeling en de verbetering van chemische systemen, gaande van nieuwe katalysatoren tot biomedische materialen. Dit betekent zowel het ontwerpen als het synthetiseren van nieuwe moleculen voor uiteenlopende doeleinden, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van katalyse om een reactie exact naar wens te laten verlopen. De focus in materialenleer ligt hier op polymeren. Polymeren worden gebruikt voor diverse toepassingen: verpakking, beschermingslagen, isolatiematerialen, kleding, meubilair, bouwmaterialen en materialen voor biomedische toepassingen. Je werkt zowel aan de ontwikkeling van bestaande als nieuwe materialen en processen.

Tijdens je masteropleiding loop je minimaal drie maanden stage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland.