Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Mobiliteitswetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

NAAR HET BUITENLAND - GO ABROAD!

Studeren of stage lopen in het buitenland is een grote troef voor de ontwikkeling van iedere student. Niet alleen is dit een kans om jezelf te ontplooien en nieuwe vrienden te maken, een nieuwe stad of nieuw land te ontdekken, in contact te komen met andere culturen en invalshoeken en jouw talenkennis te verbeteren; het maakt bovendien ook een goede indruk bij toekomstige werkgevers na je studies. Daarom moedigt de opleiding mobiliteitswetenschappen haar studenten aan om een internationale ervaring op te doen en geeft zij haar studenten de kans om tijdens de opleiding gedurende 1 semester  tot max. 2 semesters naar het buitenland te gaan. Dit kan op verschillende manieren: 

1. Studeren in het buitenland (Bachelor)

In je 3de bachelorjaar kan je gedurende 1 semester in het buitenland studeren. Je neemt dan een pakket van gelijkaardige vakken op bij een partneruniversiteit. Deze vakken vervangen de vakken van het 1ste of 2de semester aan de UHasselt.

Momenteel zijn er uitwisselingen mogelijk met de volgende universiteiten:

  • University of Maribor, Slovenië (1ste semester)

University of Maribor
  • Czech Technical University of Prague, Tsjechië (1ste of 2de semester)
Czech Technical University Prague

 

 

2. Stage in het buitenland (MASTER)

In de master kan je op stage gaan. Deze stage kan in België doen maar kan net zo goed in het buitenland. Je kan zelf op zoek gaan naar gewenste stageplaatsen of kiezen uit een lijst van mogelijkheden. Tijdens de stage doe je gedurende 3 maanden ervaring op in een organisatie waar je de theorie uit de boeken en de lessen in de praktijk kan toepassen. Bij een buitenlandse stage is er eveneens de mogelijkheid om een beurs te krijgen die een deel van de kosten dekt.

In het verleden gingen studenten bijvoorbeeld al op buitenlandse stage bij o.a. Royal Haskoning DHV (Nederland), DAI-Labor (Digital Artificial Intelligence Laboratorium, Technische Universität Berlin, Duitsland), Factum (Wenen, Oostenrijk), TOI (Noorwegen),  Aalborg University (Denemarken), Volvo Car Accident Research Team (Zweden) en Lund University (Zweden).

 

3. Study visit (MASTER)

Om de 2 jaar wordt er in de master het keuzevak "Study Visit" georganiseerd. Dit vak bevat naast een aantal hoorcolleges ook een 4-daagse reis naar een Europese stad waar je met eigen ogen voorbeelden van good practices in het domein van mobiliteits- of verkeersveiligheidsbeleid kan zien. De locatie van deze masterreis kan wijzigen. In het verleden ging deze reis bijvoorbeeld al naar Denemarken, Zweden en Spanje. 

4. Internationalisation @home (BACH en MASTER)

Buiten de hierboven opgesomde mogelijkheden om naar het buitenland te gaan, kan je ook in België internationale ervaring opdoen.
In de bachelor gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens het vak "Case study 2", waar studenten op "Atelier Internationaal" gaan: Belgische studenten zullen dan gedurende 1 week samenwerken met Nederlandse studenten van de NHTV Breda rond één of meerdere mobiliteitsvraagstukken.
Na jouw bachelor heb je ook de optie om te kiezen voor de Engelstalige Master of Transportation Sciences, waar je in contact zal komen met medestudenten uit andere (Europese en niet-Europese) landen. Een samenwerking met studenten uit andere culturen en achtergronden zal jouw blik op de wereld ongetwijfeld verrijken.
Bovendien zal je in de master ook les krijgen van internationaal gerenommeerde gastdocenten (bijv. in het vak "Intelligent Transportation Systems" en "In-Depth Crash Investigation") die hun kennis en ervaringen delen met jou.

Ook bij deze "internationalisation@home" zal jouw kennis van het Engels aangescherpt worden, wat later in het werkveld vaak een grote meerwaarde betekent!

Contact:

Voor meer info over een semester of stage in het buitenland, kan je contact opnemen met Patricia Hellriegel
E: patricia.hellriegel@uhasselt.be