Logo UHasselt

menu

Wetenschappen


Wetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

INGENIEURSWETENSCHAPPEN/BURGERLIJK INGENIEUR

Tweejarige Engelstalige masters – TU Eindhoven

Na de bacheloropleiding chemie, fysica of wiskunde aan de UHasselt kun je rechtstreeks doorstromen naar de de masteropleidingen aan de TU Eindhoven (TU/e). Je behaalt dan het masterdiploma Master in Chemical Engineering, Master in Applied Physics of Master in Industrial and Applied Mathematics. Je verkrijgt ook de titel van ingenieur (ir), die gelijkwaardig is aan de titel van burgerlijk ingenieur (ir.) in Vlaanderen. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is gespecialiseerd in engineering, science & technology. Met kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek draagt de universiteit bij aan de vooruitgang van de technische wetenschappen en aan de ontwikkeling van technische innovaties. Op onderwijsgebied behoort de TU/e tot de drie best scorende Nederlandse universiteiten en qua onderzoek staat ze aan de top van de Europese universiteiten.

Master in Chemical Engineering

In deze masteropleiding word je opgeleid tot scheikundig ingenieur met een grote professionele deskundigheid. De volgende specialisaties zijn mogelijk bij de masteropleiding Chemical Engineering:

  • Molecular Engineering: het ontwerpen en synthetiseren van nieuwe moleculen voor uiteenlopende doeleinden, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van katalyse om een reactie precies naar wens te laten verlopen.
  • Polymers and Composites: de ontwikkeling van nieuwe materialen met zeer specifieke eigenschappen, bijvoorbeeld polymere zonnecellen en krasbestendige coatings.
  • Process Engineering: onder andere het ontwerpen van controleerbare, veilige en duurzame productieprocessen op fabrieksschaal.

Tijdens je masteropleiding loop je minimaal drie maanden stage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland waarna je goed voorbereid bent op een gevarieerde carrière als onderzoeker, process of product engineer, milieuadviseur, beleidsmedewerker of docent.

Master in Applied Physics

Deze masteropleiding biedt je de mogelijkheid om je verder te verdiepen in natuurkundige verschijnselen, nieuwe technologieën en meetmethoden. De opleiding bestaat voor een groot deel uit stages, zodat je leert om je technische en wetenschappelijke kennis toe te passen in een onderzoekomgeving. Met afstudeerrichtingen in de Functional Materials, Physics of Transport in Fluids, Plasma Physics and Radiation Technology, Physical Instrumentation/Medical Physics, Nano-engineering, Polymers and Composites en Broadband Telecommunication Technologies kun je terecht bij universiteiten, in laboratoria van grote technologische bedrijven, in ziekenhuizen, bij ingenieursbureaus, …

Master in Industrial and Applied Mathematics

Een ingenieur in de Industrial and Applied Mathematics speelt een essentiële rol bij nieuwe technologische ontwikkelingen. Hierin worden namelijk steeds vaker wiskundige modellen, geavanceerde simulaties en (computer)berekeningen gebruikt. In deze masteropleiding kun je afstuderen in één van de volgende drie specialisaties: · Computational Science and Engineering: het analyseren en simuleren van complexe fysische en technische processen. · Discrete Mathematics and Applications: crystallografische roosters, optimalisering van netwerken en chips, computeralgebra en cryptografie. Deze specialisatie is uniek in Nederland en in België. · Statistics, Probability, and Operations Research: het oplossen van bedrijfskundige problemen, zoals organisatievraagstukken en planningen, en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Studenten kunnen (een internationale) stage lopen en hun afstudeerproject doen bij een bedrijf, een overheidsinstelling of bij de TU/e. Je kunt tevens een lerarenopleiding wiskunde volgen. Meer informatie in de brochure Ingenieurswetenschappen of op www.uhasselt.be/onderwijs/opleidingen/ingenieurswetenschappen