Logo UHasselt

menu

Handelsingenieur in de beleidsinformatica


Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BI-COMMUNITY

Binnen de opleiding Beleidsinformatica streven we ernaar om gemotiveerde individuen op te leiden tot zelfstandige en leergierige personen waarbij we sterk focussen op het groepsgevoel. Er is daardoor reeds enkele jaren sprake van een grote BI-community waarbinnen de BI-studenten van over de verschillende opleidingsjaren heen met elkaar in contact komen op zowel professionele als sociale events. Meer impressies van deze activiteiten zijn te vinden op de BI-blog.

 

Nick Baeten, bachelorstudent handelsingenieur in de beleidsinformatica

“In het secundair onderwijs had ik een grote interesse in zowel wiskunde als de taalvakken. Maar ook informatica sprak me aan. Handelsingenieur in de beleidsinformatica bleek een richting die perfect bij mijn passies aansluit. Je studeert af als handelsingenieur met extra aandacht voor de rol van data in een moderne onderneming. Momenteel doe ik bijvoorbeeld stage op de kwaliteits- en projectafdeling van een bedrijf waar ik meewerk aan data-analyses om zo het productieproces te optimaliseren. Met het keuzevak stage krijg je de kans om praktijkervaring op te doen, wat ik belangrijk vind. Professoren staan trouwens steeds klaar om je richting de juiste keuze te begeleiden. De kloof tussen studenten en professoren is zeer klein. We organiseren elk jaar een barbecue en een werkbezoek in binnen- of buitenland. Het systeem van begeleide zelfstudie en werkcolleges vind ik goed. Zo kan iedereen zich op eigen tempo voorbereiden en blijft er ook voldoende tijd over voor de ontspannende activiteiten die UHasselt organiseert.” 

BI-dag

Ieder jaar organiseren we een BI-dag, waarop studenten van verschillende opleidingsjaren in kleine groepjes nieuwe, technologische ideeën uitwerken die ze aan het einde van de dag presenteren voor een professionele jury. ‘s Middags eet de hele groep samen pizza en kunnen ideeën en ervaringen uitgewisseld worden.

BI-trip

Maar minstens even leuk is de BI-trip, waarbij we het ene jaar met de hele groep studenten op bezoek gaan bij een binnenlands bedrijf, en het andere jaar het iets verder gaan zoeken in het buitenland. Zo verplaatsten we ons in 2016 met een 40-tal studenten naar de kantoren en gebouwen van Intel en Google in Ierland voor een rondleiding en een aantal interessante presentaties over de werking binnen deze technologiebedrijven.

 

Ruben Kerkhofs, bachelorstudent handelsingenieur in de beleidsinformatica

Als onderdeel van de jaarlijkse BI-trip, georganiseerd door de studenten handelsingenieur in de beleidsinformatica van Universiteit Hasselt, luisterden we dit jaar naar enkele interessante presentaties met topics rond business intelligence, performance management en data science.

Bedrijven worden langzaam maar zeker bewust van het belang van het gebruik van data in de huidige bedrijfsomgeving. De presentaties, allemaal gegeven door Acumen, een bedrijf gespecialiseerd in data en analytics, gaven me nieuwe en interessante inzichten in hoe data gebruikt kan worden in bedrijven, maar ook in andere omgevingen zoals sport.

Ik kijk alvast uit naar de BI-trip van volgend jaar, om ongetwijfeld meer te leren rond deze topics tijdens het verdere verloop van mijn studies.” 

BI-BBQ

Natuurlijk is er ook voldoende ontspanning, en net zoals bij alle BI-events, zijn het ook de BI-studenten die jaarlijks een BI-BBQ organiseren aan ‘t einde van het academiejaar. Geen leukere afsluiter van het jaar als met vrienden en lekker eten!

Erasmus

Alle mogelijkheden en informatie rond Erasmus en buitenlandse studiemogelijkheden is terug te vinden op de pagina rond Internationalisering. Omwille van de kleinere omvang van de groep studenten in de opleiding Beleidsinformatica kan hiervoor met de studenten in overleg een geschikte en vooral interessante plek uitgekozen worden.

Stage en het bedrijfsleven

Gelijkaardig aan de Erasmusmogelijkheden binnen de opleiding, zal er ook voldoende ruimte zijn om in overleg met de student een geschikte stageplaats te vinden, indien hij of zij interesse heeft om een meer praktische toepassing binnen een werkelijke bedrijfscontext uit te voeren gedurende de opleiding.
Het beleidsinformaticateam staat in nauw contact met verschillende bedrijven in de regio, waarmee reeds verschillende samenwerkingsvormen zijn opgezet. Naast het voorzien van stageplaatsen en informatie over mogelijke jobaanbiedingen, verzorgen de bedrijven ook regelmatig gastcolleges en begeleiden ze projectwerken binnen de opleiding. Op deze manier worden de studenten beleidsinformatica optimaal voorbereid op het bedrijfsleven.

Studentenleven aan UHasselt

Naast de activiteiten gerelateerd aan de opleiding BI, worden er op en rond de campus ook verschillende sportieve en culturele activiteiten georganiseerd voor en door de studenten. Meer informatie over het campusleven en alles hierrond vind je hier.