Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Interieurarchitectuur


Interieurarchitectuur

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAT NA JE OPLEIDING INTERIEURARCHITECTUUR?

Wat na je opleiding?

Het brede veld van interieurarchitectuur biedt vele beroepsmogelijkheden. In de loop van je studie ontdek je waar je sterktes en interesses als ontwerper liggen. Het masterjaar biedt je de kans om je verder te verdiepen in één specifiek domein, zodat je al met een duidelijk profiel op zoek kunt gaan naar werk.

Beroepskeuzes

  • Zelfstandig interieurarchitect
  • Interieurarchitect in een multidisciplinair ontwerp- of studiebureau 
  • Interieurarchitect binnen (interieur)bouwfirma’s  
  • Interieurarchitect gespecialiseerd in handel en verkoop
  • Interieurarchitect binnen overheidsdienst (wonen, ruimtelijke ordening)
  • Scenograaf of curator in een museum
  • Zelfstandig meubelontwerper 
  • Leerkracht
  • Onderzoeker (PhD) binnen de onderzoeksgroep ArcK

Met je masterdiploma kun je als zelfstandige aan de slag. Je klanten zijn dan vaak particulieren op zoek naar een (her)inrichting van hun woning. Voor de vormgeving van cafés, restaurants en winkels doen ondernemers eveneens steeds meer een beroep op een interieurarchitect. Maar ook voor de inrichting van beurzen, events en tentoonstellingen worden interieurarchitecten gevraagd. Een interieurarchitect werkt echter steeds vaker in een team. De complexiteit van de opdrachten vraagt om specifieke expertise. Je werkt dan samen met architecten en productdesigners in ontwerp- of studiebureaus die voor grotere projecten (kantoren, ziekenhuizen, publieke gebouwen, shoppingcenters…) de competenties van goede interieurarchitecten nodig hebben. Ook projectontwikkelaars, grote bouwfirma’s of banken zetten steeds meer interieurarchitecten in voor de ontwikkeling van projecten. Wie eerder een commerciële roeping heeft, kan in handel en verkoop terecht. Meer specifiek kun je in winkels voor wooninrichting zowel als ontwerper of als verkoper aan de slag. Sommigen kiezen ervoor om eigen design te ontwerpen en te verkopen.

Daarnaast kun je ook verder studeren. Afhankelijk van je interesse en gevolgde traject kun je daarna bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding architectuur, productdesign of grafische vormgeving. Wie zelf graag wil lesgeven - in het secundair of het volwassenenonderwijs - kan eveneens een aanvullende lerarenopleiding volgen.

Tenslotte kun je na je studies ook een onderzoekscarrière uitbouwen binnen het zich volop ontwikkelende veld van de interieurarchitectuur door als wetenschappelijk medewerker of doctoraatsstudent aan de slag te gaan.