Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding


Psychosociale dienst

Studie- en Studentenbegeleiding

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ASSERTIVITEITSTRAINING

Assertiviteit gaat over opkomen voor jezelf op een positieve manier. Tegelijkertijd houd je ook rekening met (de grenzen van) andere mensen. Het is een basishouding/vaardigheid die cruciaal is voor je hele leven, nl. stevig in je schoenen staan, opkomen voor je mening, …
Op de universiteit (maar ook daarbuiten) wordt er beroep gedaan op deze vaardigheid: nieuwe mensen leren kennen, groepswerken maken, stage, discussiëren met medestudenten, …
Positief opkomen voor jezelf is echter niet voor iedereen zo makkelijk: sommige studenten plaatsen zich eerder op de achtergrond, terwijl andere studenten (ongewild) teveel op de voorgrond komen.

Herken je jezelf?
- je wil leren om voor jezelf op te komen
- je houdt je mening (vaak) voor jezelf
- je bent te afwachtend
- je doet aan gedachtenlezen: je bedenkt wat de anderen negatief of slecht aan je vinden
- je durft wel je mening te geven, maar deze wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd
- soms reageer je nogal agressief
- …

Ja? Dan is de assertiviteitstraining misschien iets voor jou. In kleine groep wordt actief gewerkt rond ‘assertiviteit’ en onder andere het verkrijgen van een positief zelfbeeld, het bewaken van je grenzen en het verruimen van sociale vaardigheden.
Een assertiviteitstraining is niet alleen nuttig voor verlegen of introverte personen: het gaat ook over leren een evenwicht vinden tussen niets zeggen versus teveel/niet op de juiste manier dingen zeggen.

Hoeveel kost het? De assertiviteitstraining is gratis voor studenten UHasselt.

Wanneer? De assertiviteitstraining wordt tweemaal per academiejaar georganiseerd. Een eerste keer bij aanvang van het academiejaar, en een tweede keer in de loop van het tweede semester.

Hoe werkt het? Aan de hand van een gesprek met de studentenpsycholoog wordt bekeken of deze training iets voor jou is. Er kunnen maximum 12 studenten deelnemen.

Liever niet in groep?

Je wil graag werken aan je assertiviteit, maar liever niet in groep?
Geen probleem! Bij de studentenpsycholoog kan je terecht voor individuele begeleiding rond assertiviteit.