Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding


Psychosociale dienst

Studie- en Studentenbegeleiding

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FAALANGSTTRAINING

Faalangst gaat over de vrees die je hebt om te mislukken en de nood die je voelt om die mislukkingen te voorkomen omdat je alles heel erg goed wil doen. Het gaat dan over situaties waarin je beoordeeld wordt of waarin je denkt beoordeeld te worden.
Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met de angst om te falen - dat klinkt heel logisch want niemand mislukt graag. Er is ook niets mis met een gezonde motivatie om mislukkingen te vermijden: het helpt je om je goed te focussen, om alert te zijn, …

Denk je aan studeren, dan is de associatie met stress en examenvrees niet ver af.
Maar voor sommigen is die angst veel ingrijpender dan voor anderen: bepaalde studenten hebben wel eens last van stress en angst voor een examen, maar het belemmert hun functioneren niet. Bij andere studenten kan die angst escaleren, waardoor het een negatieve invloed heeft op hun leervermogen en prestaties (bv. black-out, examen niet kunnen afleggen omwille van stress, …).

Herken je jezelf?
- je hebt een grote vrees om te falen
- je piekert veel (over je studies)
- je denkt in termen van ‘het is alles of niets’ (het is altijd hetzelfde, het heeft allemaal geen zin, alles komt nog goed, …)
- de overmatige stress bezorgt je bv. hoofdpijn, buikpijn, maagpijn, misselijkheid, slapeloosheid, …
- je panikeert snel, voelt boosheid, je bent (vaak) prikkelbaar en/of humeurig, je hebt huilbuien, …
- je gaat enorm veel studeren (veel te veel) of het studeren net uitstellen
- je hebt geen studieschema
- je vergelijkt je met anderen
- je gaat heel perfectionistisch te werk


Ja? Dan is de faalangsttraining misschien iets voor jou. In de training leer je hoe je je faalangst kan aanpakken en verminderen. In kleine groep wordt onder andere gewerkt rond examenangst, het wegwerken van piekergedachten, je leert ontspanningstechnieken aan, hoe je de impact van faalangst kan verkleinen, …

Hoeveel kost het? De faalangsttraining is gratis voor studenten van UHasselt.

Wanneer? Deze faalangsttraining wordt tweemaal per academiejaar georganiseerd. Een eerste keer bij aanvang van het academiejaar, en een tweede keer in de loop van het tweede semester.

Hoe werkt het? Aan de hand van een vragenlijst en een gesprek met de studentenpsycholoog wordt bekeken of deze training iets voor jou is. Er kunnen maximum 12 studenten deelnemen.

Liever niet in groep?

Je wil graag aan de slag met je faalangst, maar liever niet in groepsverband?
Geen probleem! Er zijn verschillende andere mogelijkheden:

- Je kan een individuele afspraak maken met de studentenpsycholoog voor individuele begeleiding.
- Bij de studiebegeleider  van je opleiding kan je ook terecht voor individuele begeleiding omtrent stress en faalangst.
- Bij de studietips vind je een informatie en tips over stress en faalangst die je zelfstandig kan doornemen. Wil je deze graag nog bespreken, kan je ook steeds contact opnemen met de studentenpsycholoog/je studiebegeleider.