SeniorenUniversiteit

Iedereen racist: De multiculturele droom ontleed

19 feb 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Discussies over migratie en de multiculturele samenleving halen wekelijks het nieuws. Het debat loopt hoog op en racistische incidenten gooien olie op het vuur. Dan waren er recent nog de terroristisch aanslagen in Parijs en Brussel. Het maatschappelijk draagvlak voor migratie en integratie wordt daardoor kleiner. Maar waarin schuilen net de oorzaken van racisme ?

Racisme is er altijd en overal. Het zit in de mens ingebakken om leden van een andere groep op een andere manier te benaderen. Discussies over migratie en de multiculturele samenleving zijn nauwelijks weg te denken uit onze maatschappij. Maar wat is racisme nu eigenlijk?

In deze presentatie krijgt het wij-zij-denken een objectieve verklaring vanuit de sociale psychologie en wordt aangetoond dat harmonieus samenleven niet evident is, maar tegelijkertijd zeker niet onmogelijk.

‘Iedereen racist’ vertolkt een centrale positie binnen het multiculturele debat, los van enige politieke overtuigingen en waar nodig van politieke correctheid. De presentatie toont de basis van racisme en onverdraagzaamheid, maar ook hoe eraan weerwerk te bieden en verandering te realiseren.

Spreker

Prof. dr. Alain Van Hiel is hoogleraar aan de vakgroep Ontwikkelings,- Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent. Hij studeerde af als industrieel ingenieur bouwkunde aan de Industriële Hogeschool Antwerpen- Mechelen in 1989. Hij behaalde zijn licentiaatsdiploma Psychologie aan de Universiteit Gent in 1995 en doctoreerde er in 2001. Hij doceert jaarlijks aan niet minder dan 2000 studenten sociale psychologie in de opleidingen Psychologie, Criminologie, Rechten, Politicologie en Sociologie. Hij is (co-)auteur van meer dan 100 tijdschriftartikelen. Zijn onderzoek richt zich vooral op multicultureel samenleven, politieke psychologie en groepsprocessen.